A nők és a férfiak egyre jobban hasonlítanak?

Kutatók az elmúlt négyszáz év embereinek arcvonását tanulmányozva felfedezték, hogy a nők és a férfiak arcvonásai egyre lágyabbak.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatása kimutatta, hogy a nők már nem olyanok, mint régen voltak, legalábbis Spanyolországban biztosan nem. Több száz spanyol és portugál koponyát tanulmányoztak négy évszázadból, és felfedezték, hogy a férfiak és nők arcvonásai egyre kevéssé határozottak.

"Ha jobban megértjük a regionális csoportok arckoponya-vonásainak jellegzetességeit, akkor többet olvashatunk ki a csontmaradványokból, esetleg jobban be lehet majd azonosítani az egyéneket ez alapján." – mondta Dr. Ann Ross, az NC State antropológus adjunktusa. A kutatók több mint 200 koponyát tanulmányoztak a XVI-XX. századi spanyol területekről, illetve kb. 50 koponyát a XX. századi Portugáliából. A kutatók felfedezték, hogy a kortárs férfiak és nők arckoponyai eltérései sokkal kevésbé kifejezettek, mint a XVI. században voltak.

arc56

Az is kiderült, hogy bár az évszázadok során mindkét nem arckoponyájának berendezése változott, ez különösen szembeötlő a nők esetében. A modern spanyol nők arcszerkezete például sokkal nagyobb, mint XVI. századi elődeiké volt. Az eltérés valószínűleg a táplálkozásra vagy más környezeti faktorokra vezethető vissza. A kutatók különös figyelmet szenteltek a férfi és női koponyák közti különbségeknek, mert "ez segíthet a maradványok nemének meghatározásához a koponya vonásai alapján, mely különösen akkor fontos, ha nincs meg a csontváz minden darabja. A bűnügyi nyomozások és tudományos kutatások során is egyaránt hasznos, ha ki tudják deríteni, hogy egy koponya férfitól vagy nőtől származik-e." – mondta Ross.

A XVI. századi koponyák vizsgálata fontos volt a kutatóknak, mivel lehetővé tette, hogy meghatározzák, miként változtak a nők és férfiak egyes vonásai az idők során. "Ezeket alkalmazni lehet a régebbi maradványok beazonosításakor is. Ha a XX. századi standardokat alkalmazzuk a történelmi csontokra, az félrevezető lehet, mivel a nemi különbségek idővel változhatnak, ahogy az a tanulmányból ki is derült." Mint ahogy az is, hogy az arckoponya nemi eltérései nagyon hasonlóak a spanyol és portugál populációban, ami arra utal, hogy a spanyol koponyák nemének felismeréséhez kialakított standardok regionálisan is alkalmazhatók.

Forrás: