Serena Williams tüdőembóliája

Még a sztárokat sem kíméli a tüdőembólia: idén tavasszal a teniszező Serena Williams esett át az életveszélyes betegség miatt műtéten.

Serena Jameka Williams korábbi világelső amerikai hivatásos teniszezőnő. Egyike azon kevés teniszezőnek, akinek sikerült teljesítenie az ún. „Non-Calendar Year” Grand Slamet karrierje során, azaz mind a négy nagy tornán diadalmaskodni (a Grand Slam az egy évben elért négy győzelmet jelenti). Párosban is elérte ugyanezt nővére, Venus oldalán, összesen hét Grand Slam-tornát nyertek együtt, valamint a 2000-es sydney-i olmpián és a 2008-as pekingi olimpián is diadalmaskodtak női párosban. Saját divatcége van, meccsein gyakran hordja saját készítésű, szokatlan ruháit. 2009-ben a világ legjobb női játékosává választották.

A tüdőembólia egyes esetekben megelőzhető, ha megfogadunk néhány egyszerű tanácsot. Tüdőembólia akkor alakul ki, amikor a leggyakrabban a lábszár mélyvénáiban kialakuló vérrögök (mélyvénás trombózis) elszabadulva a tüdőbe kerülnek. A nőknél magasabb a kockázat, ugyanez igaz a túlsúlyosakra, a dohányosokra és a fogamzásgátló tablettát szedőkre. A vérrögök kialakulásának egyik leggyakoribb okai a műtétek, ezért nagyon fontosak a megelőző intézekdések.

jt15l05a

Egyes esetekben a véralvadást gátló gyógyszerek meggátolják a vérrögök kialakulását a lábszár vénáiban. A sebészeknek ezen felül rendelkezésükre áll az úgynevezett vena cava filter, mely az alsó testfélből a szívbe vezető nagy gyűjtőérbe helyezett szűrőt jelent, ez hivatott kiszűrni a lábszárból elszabadult vérrögöket. Nagyon fontos megelőző módszer a mozgás: műtét után akkor is keljünk fel és mozogjunk, ha gipszet viselünk vagy mankót kell használnunk.

Számos embernél hosszú távú repülőutak során alakul ki trombózis. „A légitársaságok magazinjaiban főként azt ajánlják, hogy a mélyvénás trombózis megelőzésének érdekében mozogjunk, mivel a hosszú repülés megnöveli a trombózis kockázatát” – mondta el Dr. Peter Blume, a Yale Egyetem Orvosi Karának lábsebésze az Amerikai Lábsebészek Szövetségének sajtóközleményében. „Ugyanígy ha ülünk műtét után és a vér nem áramlik a lábszárunkban, mert nem mozgunk, megindulhat a vérrögképződés a vénákban. Az évek során megtanultuk, hogy a minél hamarabbi mobilizálás (ágyból való felkeltés) csökkenti a tüdőembólia esélyét is.”

A tüdőembólia tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire: hirtelen és megmagyarázhatatlan eredetű légszomj, mellkasi fájdalom és véres-nyálkás köpet. „Ezen felül jelentkezhet zihálás, lábduzzanat, fokozott izzadás, szapora pulzus és ájulás is – sorolja a szakember. „A tüdőembólia gyakran igen hirtelen jelentkezik és ezért fontos a gyors orvosi ellátás, így ne habozzunk segítséget kérni, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk.”

Forrás: