Felpörgetve

A különböző szerek használata mindennapos része az életnek, a felnőttek között a használat aránya magas.

A különböző szerek társadalmi és jogi elfogadottsága attól függ, hogy mire használják, melyek a hatásai, és kik használják. Például a marihuána élvezet céljára történő fogyasztása illegális és társadalmilag is elítélt, ugyanakkor a marihuána alkalmazását súlyos rákos betegeknél hányingert enyhítő szerként több kormány legalizálta, és sok ember számára elfogadható.

A szerek jogi és társadalmi megítélése a különböző közösségekben, országokban eltérő. A jogi és társadalmi megítélés egy adott országban is változhat az idők folyamán, ahogy ez az Egyesült Államokban történt az alkohol esetében.

Sok szer – némelyik legális, mások nem – befolyásolja a tudatot

Egyes szerek minden használatkor kifejtik tudatbefolyásoló hatásukat, függetlenül a használat gyakoriságától, míg más szerek csak folyamatos vagy nagy dózisban történő használatkor hatnak így. Egyes szerek hatására az őket használó személy újra és újra fogyasztani kívánja a szert (addikció).

Az orvos akkor gyanakodhat tudatmódosító szerekkel kapcsolatos problémákra, ha a hangulat vagy viselkedés megváltozik. Ezután a potenciális következményekkel és az egyes szerekkel kapcsolatban specifikus kérdéseket tesz fel. Néha a gyanú megerősítéséhez, hogy valaki használ-e bizonyos tudatmódosító szereket, vér- vagy vizeletvizsgálatra lehet szükség.

A szerek használatával kapcsolatos problémákra több kifejezést használunk, például abúzus, dependencia és addikció. Az ezeket a problémákat kezelő orvosok és egyéb szakemberek gyakran vitába keverednek e kifejezések pontos jelentését illetően.10195Abúzus

Ezt a kifejezést akkor alkalmazzuk, ha valaki egészségügyi indok nélkül használja valamelyik tudatmódosító szert olyan mennyiségben, vagy oly hosszú időn keresztül, hogy az az életminőségét, egészségügyi állapotát, saját vagy környezete biztonságát veszélyezteti. Sok ember használ különböző szereket egészségügyi indok nélkül, azonban szabályozottan, így az nem befolyásolja egészségügyi állapotát vagy mindennapi életét.

A tudatot nem befolyásoló szerek használata szintén abúzusnak minősíthető, amennyiben azokat egészségügyi indok nélkül használják, valamint ha a használat az egészségügyi állapotot, a használó vagy környezetének biztonságát veszélyezteti. Az abúzus minden szociális és vagyoni osztályt érint, a magasan képzett emberektől a tanulatlan, munkanélküli emberekig.

Az abúzus részeként előfordulhat a szer túladagolása. Egyes esetekben a túladagolás súlyos következményekkel járhat, akár halálos kimenetellel is.

Dependencia

A dependencia (függőség) valamely tudatmódosító szer alkalmazására való vágy élvezeti célból, illetve szorongás vagy feszültség enyhítésére, esetleg kényelmetlen érzés megszüntetésére. A dependenciát biológiai és pszichológiai tényezők együttes hatása okozza. A dependenciát kiváltó szerek hatásai között eufória, megnövekedett fizikai és szellemi képességek érzése, bizonyos érzékelések megváltozása fordulhat elő.

A dependencia erőteljes lehet, leküzdése egyes esetekben igen nehéz. A test alkalmazkodik a folyamatosan használt, dependenciát okozó szerhez, tolerancia, majd a szer alkalmazásának abbahagyása után elvonási tünetek alakulnak ki. A tolerancia azt jelenti, hogy a szerből a régen kisebb mennyiséggel is kiváltható hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiséget kell bevenni.

A szer használatának abbahagyásakor, vagy ha annak hatását másik szer gátolja, elvonási tünetek jelentkeznek. Az elvonási tünetekben szenvedő rosszul érzi magát, fejfájás, hasmenés, remegés (tremor) jelentkezhet. Az elvonás súlyos, akár életveszélyes működési zavart is okozhat.10196Addikció

A addikció a hozzászokott személynél a szer megszerzésével és használatával kapcsolatos helytelen viselkedés vagy cselekedet. Az addikció általában kihat a munkavégző képességre és a tanulmányokra, illetve a családtagokhoz és a barátokhoz fűződő viszonyra is. A személy legális és illegális szerektől egyaránt függővé válhat, a használat oka lehet egészségügyi vagy kevéssé indokolható.

A szer beszerzésével és használatával kapcsolatos viselkedést és cselekedeteket nagyban befolyásolja az adott szer legalitása és hozzáférhetősége. Az egészségügyi indokkal használt szer megszerzése annyiból áll, hogy orvossal fel kell íratni a szert, majd ki kell váltani a gyógyszertárban. Ugyanakkor kábítószer vagy gyógyszer egészségügyi indok nélküli vagy elfogadhatatlan indokkal történő megszerzéséhez akár hazudni vagy lopni is szükséges.

Amikor az előrehaladott rákos beteg hozzászokik valamilyen ópiumszármazékhoz, például a morfinhoz, viselkedését általában nem tekintjük addikciónak. Az olyan személy viselkedését viszont, aki heroinhoz szokott hozzá és annak megszerzése érdekében pénzt lop, hazudozik, addikciónak nevezzük.

Egyes esetekben a családtagok vagy barátok viselkedése segíti a függőt az adott szer vagy az alkohol további használatában, ezeket a személyeket felhatalmazóknak (amennyiben a függő személy szerhez jutása az ő életüket is befolyásolja, kodependensnek) nevezzük. A felhatalmazók tekinthetik betegnek a függőt, vagy kereshetnek mentséget a viselkedésére. A felhatalmazó megpróbálhatja meggyőzni a függőt arról, hogy hagyja abba a szer vagy alkohol használatát, de ritkán tesz bármi mást a függő megsegítésére.

A terhes nő saját magzatát is kiteszi a szer hatásainak. A terhes függő általában nem ismeri be az orvosnak, hogy valamilyen szert vagy alkoholt használ. A magzat is függővé válhat, és anyja szerhasználata miatt komoly rendellenességek fejlődhetnek ki benne. Lásd még Születése után súlyos, akár életveszélyes elvonási tünetei alakulhatnak ki, különösen, ha az orvost nem figyelmeztették az anya addikciójára.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.