Alváscoaching terápia: Megoldás a pszichés problémákra

Ahány személyiség – annyi kezelési kihívás az alvásszakember számára.

Nagyon különbözőek az emberek életvezetésük, vérmérsékletük, stressztűrőképességük, konfliktuskezelő stratégiájuk, emocionális életük, gondolkodásuk, mozgásigényük tekintetében, és ezek a tényezők mind komoly kihatást jelentenek az alvásukra.

Ezzel mindössze annyit akartam mondani, amit úgyis mindenki tud, hogy pl. egy örökké szorongó asszony, vagy egy mindig pörgésben élő menedzser nem meglepő, ha nem alszik jól.

Ahány személyiség – annyi kezelési kihívás az alvásszakember számára.

Itt jön a coach szerepe: a coaching során a változásra való igényt és a változtatás képességét erősítjük a kliensben és segítünk neki olyan életkészségeket kialakítani, amik hosszútávon alkalmassá teszik a stresszel szembeni adaptív megküzdésre és olyan életvitel kialakítására, amik – természetesen sok minden más mellett – az éjszakai jóalvás zálogát is jelentik.2571Most sokan megijedhetnek: hát itt adott esetben egy teljes személyiségszervizről is szó lehet – meddig fog ez tartani?

Megnyugtatok mindenkit: nem túl sokáig! A coaching ugyanis a pszichológia elképzeléseit sokkal célirányosabb, gyorsabb módon valósítja meg, eszköztárát ennek megfelelően építette föl.

Egy egyszerű példával próbálom ezt szemléltetni:

Egy édesanya 16 éves kamaszlányával kapcsolatos konfliktusai miatt hetek óta nem alszik. A gyerek rendetlen,  szemtelen, jó tanuló létére hozott már néhány rossz jegyet, idétlenül öltözködik /de nem kacéran/, nem eszik rendesen, mert fogyókúrázik, pedig nem is kövér, és péntek-szombat este későn jár haza a bulikból. Vagyis: a  szokásos kamaszproblémák, sok szülőt ez megvisel. Én ilyenkor a következő feladatot szoktam adni: az anyuka írja össze az elmúlt napok-hetek 20 legbosszantóbb dolgot a lányával kapcsolatban és utána egy 1-től 100-ig terjedő skálán értékelje mindegyiket, aszerint, hogy az 1-es érték megfelel annak, hogy étkezés után nem pakolta el a tányérját, a 100-as pedig annak, hogy a kórházból telefonáltak, hogy a lányát kábítószer túladagolás miatt szállították be és most válságos állapotban van az intenzív osztályon.

Mondanom sem kell, hogy az értékek minimálisak, a szülő magától rájön, hogy túlértékelte a kamaszkori problémákat, egyszerűen másképp kell a kérdéshez hozzáállni. És máris egy okkal kevesebb arra, hogy rosszul aludjon!2491Az alváscoaching során tehát feltárjuk azokat a pszichés problémákat amik nyomasztóak és nem hagyják a klienst nyugodtan aludni, több megvilágításból vizsgáljuk meg ezeket, majd új hozzáállást és új viselkedéselemek építünk ki. A módszer gyors és hatékony!

?

Ha jól akar aludni, jelentkezzen be új alvás programunkra!

Elküld

 

Magyarországon elsők között kezdett foglalkozni a biológiai ritmusok és az alvászavarok terápiás kezelésével a szerző, dr. Hermánné Fogarassy Éva pszichológus. A Napidoktor szakértője elérhető a 06-1- 786-30 45 -ös telefonszámon vagy emailben az [email protected].

Forrás: