A nevetés valóban gyógyít

A hagyományos tudomány érdeklődési körébe már 20 éve beletartozik a test, lélek és gondolkodás kapcsolata.

Norman Cousins, laikus kutatási eredményei által kristályosodott ki a szociális és pszichoszociális tényezők szerepe az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés terén. A 70-es években a Saturday Review író-szerkesztőjeként dolgozó Cousinsnál autoimmun betegséget diagnosztizáltak. Úgy gondolkodott, hogy ha a stressz ront az állapotán, akkor a pozitív érzelmektől biztosan jobban lesz. Orvosa jóváhagyásával egy sor vicces filmet ?írt fel magának?.

Végül a betegség csillapodott, Cousins pedig cikket írt, mely megjelent a New England Journal of Medicine-ben. Élményeit könyv formájában is rögzítette 1979-ben. A könyv bestseller lett és egy új terület felé vezette a kutatókat: az integratív orvoslás és az életmód-gyógyászat felé. A nem tudományos alapokat Cousins fektette le, de sok orvoskutató csapott le rá, többek közt Dr. Lee Berk a 80-as években.

Korábbi munkáiban Berk és munkatársai felfedezték, hogy a vidám nevetés hatása meglepő és jelentős. Két hormon: a béta-endorfin (a kedélyállapotot szabályozó vegyületek családja) és az emberi növekedési hormon (HGH, mely segít optimalizálni az immunrendszer működését) szintje 27 ill. 87 %-kal növekedett azoknál a résztvevőknél, akik humoros filmeket néztek.
3642A vérükből mérték a stresszhormonok (epinefrin és norepinefrin), a HDL-koleszterin, a gyulladást jelző citokinok (TNF-á IFN-?nd IL-6) szintjét, mely jelzi a gyulladást és a keringési rendszer betegségeit. Az N csoport tagjai 30 perces, saját maguk által kiválasztott humoros műsort is néztek a fenti kezelések mellett.

A nevetős csoportba tartozó betegek (N csoport) epinefrin és norepinefrin-szintje alacsonyabb volt a második hónap végére, amely alacsonyabb stressz-szintre utal. Megemelkedett vérükben a ?jó? (HDL) koleszterin szintje. Csökkent a TNF, az INF, az IL-6 és a hs-CRP szinjte, mely a gyulladás csökkenésére utal.

Az év végére a kutatócsoport jelentős javulást tapasztalt az N csoport esetében: a HDL-koleszterin szintje 26 %-kal emelkedett náluk, míg a kontroll (K) csoport esetében mindössze 3 %-kal. A káros C-reaktív proteinek szintje 66 %-kal csökkent az N-csoportban, a K-csoportban pedig 26 %-kal. A tanulmány eredménye arra enged következtetni, hogy a nevetés, mint kiegészítő kezelés a cukorbetegeknél csökkentheti a stresszt és a gyulladásos válaszokat, továbbá emelheti a ?jó? koleszterin szintjét. A szerzők szerint a vidám kacagás így csökkentheti a cukorbetegséghez kapcsolható keringési panaszok és a metabolikus szindróma mértékét.

További tanulmányok szükségesek az eredmények kiterjesztéséhez és tisztázásához. Dr. Berks elmondta: ?a legjobb orvosok megértik, hogy a pozitív érzelmek, mint amilyen a vidám nevetés, az optimizmus és a remény valódi pszichológiai beavatkozást jelentenek. Az életmódváltás jelentős hatást gyakorol az egészségkre és a betegségekre, és ezek azok a döntések, melyekkel befolyásolhatjuk a megelőzés és a kezelés eredményét.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.