Elhízott társadalom – fogyjunk az életünkért!

Míg évszázadokkal korábban különféle járványok tizedelték az embereket, ma az elhízás épp ilyen jelentős veszélyforrás.

Az előző század elején a jámbor ember nem sokat tehetett, ha halálos járvány ütötte fel a fejét lakóhelyén – kis szerencsével megúszta, hogy ne tartozzék az áldozatok közé. Napjainkban az elhízás szedi áldozatait – a kövér­ség és szövőd­mé­nyei a világ egyik leg­na­gyobb egész­ség­ügyi kihí­vá­sát jelen­tik. A két eset között a különbség annyi, hogy ez ellen mi tehetünk is.

Fogyjon Velünk!

6325

 

Persze csak akkor, ha felismerjük, hogy bizony túlsúlyosak vagyunk…Ördögi kör ez azonban, melyből nehéz kikerülni. Hiszen manapság egyre többen dolgoznak reggeltől estig irodában, számítógéphez kötve, vagy végeznek olyan munkát, amelyben nem kell sokat mozogni. Mire hazaérnek, már csak a fotelban elterülni van idejük és erejük a tévé előtt – vagy a családdal, a baráti körrel leülni, beszélgetni kicsit. No és persze egy hatalmasat enni, netán alkoholt is inni, az egész napi stressz és hajtás után…

A kényelem is fontos tényező – a mindennapokban szinte a következő sarokra is kocsival járunk. Lépcsőzés helyett liftezünk, és olykor szabadidőnket is számítógép előtt töltjük – az internetet böngészve.6332Ma már kevesebben akadnak, akik vállalják a “szenvedést”, az izzadást, különösen egy fárasztó nap után. Legdurvább esetben a bevásárlóközpontban rohangálással letudjuk az egész hétvégi mozgást… A kisgyermekes családok nagyobb eséllyel mennek kirándulni, játszani a szabadba, a rendszeres sport azonban csak egy kisebb rétegnél tartozik a szeretett szabadidős elfoglaltságok közé. Kevesen vallják azt, hogy felszabadítja őket, örömöt okoz számukra egy kis kocogás vagy bármilyen egyéb mozgásforma.

Nos, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás után a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor. Szomorú tény, hogy míg Föld népességének harmada éhezik, a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Ha csak Amerikát és Európát nézzük, ma több mint 70 millió ember számít elhízottnak – és több, mint 160 millióan túlsúlyosak. Hazánkban pedig ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás gyakorisága.

Sokan be sem merik ismerni, hogy valóban súlyosabbak a kelleténél – és mivel a körülöttük levők is egyre híznak, lassan még kevésbé tartják kövérnek magukat mellettük…Aztán a nemtörődömség – a kényelem – veszi át az önkritika helyét. Jó ez nekem így is, miért is mondanék le bármiről, ami finom, ami jólesik?

Ide kapcsolódnak a lelki problémák is. Sajnos nem kevés olyan ember van, aki az evést stresszlevezetésnek használja és ebben talál egyedül vigaszt kudarcokkal, gondokkal teli mindennapjaiban – lehet, hogy rosszul érzi magát a bőrében, a környezetében, az iskolában, a munkahelyén, nincs rendben a párkapcsolata, barátai sem igen vannak, vagy ha mégis, azok nem igazi barátok.6333Genetika és/vagy táplálkozás

Természetesen vannak kivételek – mármint olyan emberek, akik kevésbé tehetnek róla, hogy túlsúlyosak. A genetika is nagymértékben befolyásolhatja, hogy egy ember hízásra hajlamos lesz-e, de hozzá kell tenni, hogy az életmód és a táplálkozás, sőt még a gondolkodásmód is szerepet játszik abban, hogy megálljt parancsolunk-e az elhízásnak, vagy belenyugszunk. A genetika nem 100 százalékban alakítója az életünknek. Az, aki minden szempontból kiegyensúlyozott életet él, kevésbé lesz hajlamos a betegségekre, mint az, aki mindezért sokat meg is tesz.

Nem csoda, ha napjainkban rengeteg embert foglalkoztat, hogyan lehetne lefogyni – persze gyorsan és minél kevesebb megerőltetéssel…Nos, elsősorban mozgással és a táplálkozás megreformálásával érhetünk el eredményt.

Első lépésként már az is elegendő, ha odafigyelünk arra, milyen minőségű dolgokat vásárolunk és fogyasztunk. A jobb minőségű élelmiszerekben több tápanyag van, de kevesebb az adalék anyag és visszamaradt vegyszer. Fontos a feldolgozottságuk is. Minél több élelmiszer-ipari folyamaton halad át egy élelmiszer, annál kevesebb tápanyagot tartalmaz, ám több egyéb adalék anyag hozzáadásával készül el.

Minél természetesebb és feldolgozatlanabb formában eszünk egy élelmiszert, annál jobb hatással lesz a szervezetünkre. A legideálisabb eset, ha nyersen fogyasztjuk, majd jön a párolás, a főzés és a sütés…

Egészségünkért tehát nagyon sokat tehetünk mi magunk, ne várjuk meg, amíg már sokkal nehezebb dolgunk lesz – Abban a szakaszban ugyanis, amikor már súlytartó fázisba lépünk, a kövérség megtartása kisebb energia bevitellel is lehetséges. Ilyenkor alakulhatnak ki további szabályozási zavarok, társuló betegségek. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség, amely tartós kezelést igényel!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.