Fogyni vagy nem fogyni?

A fogyókúrázók első, és leggyakoribb szempontja az idő: mindenki gyorsan és sokat szeretne fogyni. Az emberi szervezet azonban nem így működik, és sokat árthat magának, aki drasztikus fogyókúrákba kezd a gyors siker reményében.

Az ember általában nem néhány nap vagy hét alatt hízik meg, így hogyan is várhatnánk el testünktől, hogy az évek alatt felhalmozott súlyfeleslegtől pár hét alatt megszabaduljon? A kutatások szerint a leghatékonyabb fogyókúrás programok azok, amelyek heti 1 kg fogyást eredményeznek.  Ha kitartunk a heti egy kilogrammos fogyás mellett, akkor nem terheljük meg szervezetünket, és nagyobb eséllyel őrizhetjük meg súlyunkat a későbbiekben is.

A manapság népszerű varázsdiéták legtöbbje gyors fogyást biztosít, a leadott kilók azonban a diéta befejezése után szinte rögtön visszatérnek, hiszen nem lehet egy életen keresztül tojáson és aszalt szilván élni.2728

A jojó effektus az egyik legveszélyesebb dolog, amivel egy fogyni vágyó találkozhat. A diétázó ilyenkor a gyors fogyás után a régi étrendhez való visszatéréskor azonnal visszaszedi a leadott kilókat, sőt extra súlyt szed fel. Ilyenkor ismét drasztikus fogyókúrába kezd, és a kör bezárul. A megoldás az alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag étrend fenntartásában, és a rendszeres testmozgás beiktatásában rejlik.

Lényeg a kevesebb kalória!

Ahogyan az egész világ az elhízással küszködik, milliók fodultak az olyan diétákhoz, mint az Atkins-, a zóna- és az Ornish-módszer, amelyek az egyik tápanyag előnyét hangsúlyozzák a többiekhez képest. Már két évtizede tart a vita arról, melyik is a legjobb diéta a súlycsökkentéshez. Azonban egy amerikai kutatás feltárta, hogy a fogyókúrázni készülők azt a módszert válasszák, amelyik leginkább illik hozzájuk, csak tartalmazzon elég rostot és legyen kalóriában és telített zsírsavakban szegény.

?Bármelyik diétával sikerrel járhatunk? ? mondta el Dr. Frank Sacks, a Harvard Közegészségügyi Főiskola szív-érrendszeri megelőzéstan professzora, a tanulmány társszerzője. ?A kulcs a kalóriákban rejlik. Nem a tartalom a fontos, nem a zsír vagy a szénhidrátok, csak a kalóriák.?
2729

A New England Journal of Medicine folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány elkészítése során a kutatók a 811 túlsúlyos résztvevőt véletlenszerűen osztották négy csoportba, minden csoport más-más étrendet kapott, amelyek különböztek zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmukban.

A diétától függetlenül a legtöbb résztvevőnél hat hónapot követően drámai fogyást tapasztaltak. A súlyvesztés és a csípőbőség csökkenésének mértéke minden csoportban hasonló volt. ?Nincs olyan speciális diéta, amely hatékonyabb a súlycsökkentésben, mint a többi? ? vonta le a következtetést Sacks.

?Amíg nem árt az egészségnek, telítetlen zsírsavakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és rostban gazdag, ám gyorsételekben, zsíros ételekben és zsíros húsokban szegény, bármelyik diétával célt érhetünk.?

Forrás: