Kapcsolatok ápolása

Az ember társas lény, szüksége van az emberi kapcsolatokra, mert önmagát is csak mások jelenlétében tudja értelmezni.

A kutatások szerint a boldogabb embereknek jobbak a kapcsolataik, mint az önmagukat boldogtalannak vallóknak.

"Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat."(József Attila)

Azok az emberek, akik párkapcsolatban, házasságban élnek, akik tartják a kapcsolatot családtagjaikkal és akik nagy baráti körrel rendelkeznek boldogabbak, mint akik magányosak, évek óta nem lelnek párt, családjukkal nem beszélnek és nincsenek barátaik.

A pénzzel kapcsolatban megfigyelhető, hogy minél több van, annál magasabbra kerül az igényszint, annál többre van szükség az elért életstílus megtartásához. Újabb vágyak kerülnek előtérbe, melyek egy magasabb anyagi nívón már elérhetőek lehetnek, ezért még feljebb törekszünk, mert elégedetlenné váltunk a jelen állapottal.

Hedonista taposómalomba kerülünk, és valójában sosem leszünk boldogok, mert mindig többre vágyunk. Ez másként van a kapcsolatokkal, a jó kapcsolatokhoz nem szokunk hozzá úgy mint a pénzhez, a jó kapcsolatokat ápoljuk, erősítjük, élvezzük. Hiszen az emberek kimeríthetetlen, kiismerhetetlen kincsestárat hordoznak magukban, ellenben egy jakuzzit vagy egy saját teniszpályát könnyű megunni.

S mi előnyünk származik a kapcsolatokból?

Evolúciósan a társas támasznyújtás az első szempont, társunk, barátaink, gyermekeink, családunk segíthet, ha bajban vagyunk, ha rosszul érezzük magunkat, vagy ha segítségre van szükségünk. Tőlük kapunk visszajelzést, milyenek vagyunk, az ő kritikáik, dicséreteik segítenek fejlődni, változni, velük oszthatjuk meg örömünket, és ők azok, akikben megbízhatunk, akik meghallgatnak, ha fájdalom ér minket.

csalad16

A kapcsolatokat azonban ápolni kell. Sonja Lyubomirsky boldogságkutató összegyűjtött néhány stratégiát, ahogyan kapcsolataink javíthatók, legyen szó párkapcsolatról, családi vagy baráti kapcsolatról.

Lássunk ebből egy ízelítőt:

1. Szánjunk időt a másikra, legyen a héten egy nap, amikor rendszeresen közös programot szervezünk! Szánjunk időt arra, hogy megdicsérjük a másikat valamiért, hogy kifejezzük, hogy szeretjük, becsüljük. Ha a párunkról, gyermekünkről, családtagunkról, lakótársunkról van szó, szánjunk időt a napban, hogy átbeszéljük a napi eseményeket. Ez egyrészt közelebb hozza egymáshoz az egy fedél alatt élőket, másrészt más megvilágításba helyezi a napi problémákat, a jó hírek pedig- közös örömmé válva- még boldogítóbbak lesznek.

2. Alakítsunk ki egy olyan rituálét, amikor egy bizonyos helyen – lehet ez a lakásban egy hely, ahol nincs televízió sem rádió vagy újság, mosógép, porszívó stb. a kísértések elkerülése végett, de lehet egy kedvelt kávézó is- ahol beszélgetni tudunk, vagy egyszerűen csak együtt lenni gyerekek, házimunka, tanulás nélkül. Figyeljük meg, hogyan reagál a másik a velünk történő jó dolgokra! A jó kapcsolatot nem az különbözteti meg a rossztól, hogy a másik hogyan reagál a csalódásainkra, hanem hogy irigy -e, ha jó dolog ér minket, örül-e velünk, ünnepel -e, jutalmaz -e dicsérettel, elismeréssel vagy sem.

3. Ha konfliktusunk adódik, jobb azonnal tisztázni, még mielőtt elmélyülne a probléma. A kommunikáció módja nem mindegy: nem vezet előre, ha indulatból tárgyaljuk meg a nézeteltérést. Ha kezd forróvá válni a helyzet, akasszuk meg egy humoros megjegyzéssel, vagy ha a párunkról van szó, egy csókkal, egy érintéssel, hogy el ne felejtsük a heves vita közben sem, hogy valójában szeretjük egymást.

A tippek arra jók, hogy megoldási javaslatokat nyújtsanak számunkra. Ha szeretnénk boldogabbak lenni, például a kapcsolataink számának növelése, vagy a meglévők javítása által, ne engedjük, hogy megrekedjünk elméleti szinten! Válasszunk ki egyet a sok tanács közül, és valósítsuk meg!

Dolgozzuk ki a saját stratégiánkat! Ha a kapcsolataink javulnak, boldogabbak leszünk, és akkor már több energiánk lesz, hogy egy újabb tippet ültessünk át a gyakorlatba. A boldoggá válás fertőző, általunk boldogabb lesz környezetünk is, amitől mi is egyre jobban érezzük majd magunkat, amitől pedig a környezetük is boldogabb lesz, és így tovább, és így tovább.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: