Hogyan szervezzük meg az esküvőnket?

Gratulálunk! Ha ezt olvasod, valószínűleg már két csodálatos dolog előtt állsz: az egyik az esküvő, a másik a megszervezése. Az utóbbi keményebb dió, hogyan is kezdjünk hozzá?

Nincs is szebb annál, amikor az ember életében végre kopogtat az igazi szerelem, és az tartósnak is bizonyul! Az esküvőnk kétségtelenül életünk egyik legnagyobb élménye, ám az oda vezető út olykor kissé rögös, és most nem a pártalálásra gondolunk.

Az esküvő megszervezése is járhat stresszel, sőt, van, aki teljesen lemeríti magát azért, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, az idegeskedés pedig szükségtelen vitákat szül. Lehet-e az esküvőszervezést higgadtan és nyugodtan csinálni? Igen, csak venni kell egy mély levegőt, és mielőtt túlvállalnánk magunkat, pontról pontra kell kidolgozni a tervet! Hogy hogyan?

Élvezzük, hogy el vagyunk jegyezve!

Ha megvolt a lánykérés, engedjük át magunkat az örömnek, szánjunk időt erre! Csókoljuk egymást, ahányszor csak jólesik, ugráljunk örömünkben, sőt, még az eljegyzés részleteit is leírhatjuk, ha van hozzá kedvünk. Készítsünk magunkról fotókat, nézegessük sokat az eljegyzési gyűrűnket.

Mondjuk el a szülőknek!

A szüleinknek azelőtt kell megtudnia a nagy hírt, hogy bárki más értesülne róla, ugyanis ezt így illik! A legjobb, ha személyes találkozó keretében újságoljuk el, hogy lássuk az örömüket, és meg is mutathassuk a gyűrűt, majd pedig beszélhessünk arról, hogy hogyan képzeljük el az esküvőt.

Hagyományosan általában a menyasszony szülei tudják meg előbb a hírt, mint a vőlegényé, de tulajdonképpen mindegy. Hozzátesszük, hogy ha tradíciókat betartó családról van szó, ott a vőlegény a szülőtől is megkéri a hölgy kezét. A szülők után jöhetnek a barátok, akikkel szintén meg kell osztanunk az örömhírt: összeházasodunk. Valószínűleg közülük választunk majd kísérőket az esküvőre.

szerelmesek5

Jelentsük be az eljegyzésünket!

A jó hírt mindenkivel osszuk meg, aki fontos nekünk, hiszen erre számos lehetőség van! A távoli rokonoknak, barátoknak e-mailt, levelet kell küldeni, telefonon értesíteni őket vagy létrehozni egy esküvői portált az interneten, ahol mindenki értesülhet a tudnivalókról.

A szervezés első és legfontosabb pontja az esküvő időpontja!

Mindenki azt fogja tőlünk először megkérdezni, hogy mikor lesz az esküvő. A pontos időpont nélkül nehezen fogunk hozzákezdeni a szervezéshez, tehát ennek elhatározása az első! Az esküvő megszervezéséhez mindenképpen szükségünk lesz egy jókora jegyzettömbre, vagy bármire, amelyben vezethetjük, tervezhetjük a dolgokat és felírunk minden tudnivalót, s az ötleteket is. Enélkül gyakorlatilag el leszünk veszve, pár héten belül. Ha mindent kézben tartunk és felírunk, nagy az esély rá, hogy semmit sem felejtünk el!

Találjuk ki, milyen típusú esküvőt és lakodalmat szeretnénk!

Klasszikus menyegzőben, vagy valami különlegességben gondolkodunk? El kell dönteni azt is, hogy vallásos vagy világi esküvőt akarunk-e! A legjobb, ha leülünk nyugodtan a párunkkal, és ezeket megbeszéljük!

Az esküvő költségvetése

Nézzük meg, hogy a mindkettőnk számára elfogadható esküvő és lagzi mennyibe kerülne! Tervezzük meg a költségvetést! Ha már van félretett pénzünk, akkor gondoljuk át, mennyi pénzre van még hozzá szükségünk, mennyit tudunk a közeljövőben – az esküvőig – félretenni!

valentin-nap7

Beszéljük meg a szülőkkel, ki akar beszállni a menyegző költségeibe és mennyivel, illetve mivel szeretnének hozzájárulni az eseményhez! Tudjuk, hogy mennyiből gazdálkodhatunk! Ami fontos: az anyagi jellegű összetűzéseket kerüljük, ahogy csak lehet!

Sok páros kedvét veszi el az egész ceremóniától, ha ilyenkor vita üti fel a fejét a pénz kapcsán. Célszerű az esküvőszervezés idejére akár egy új bankszámlát is nyitni, amelyen csak a nagy napra gyűjtött pénzt tartjuk.

Tervezzük meg, kik legyenek azok, akik mellettünk állnak az esküvőn!

Azaz, ki legyen a tanú mindkét részről, kiket kérünk fel koszorúslánynak, ki lesz a vőfély, és így tovább. A legideálisabb személyesen felkérni az illetőt, de ha erre nincs mód, mert túl messze lakik, akkor telefonon keressük meg! Levél, e-mail használata ilyenkor nem illendő!

Találjuk ki, hol legyen az esküvő, illetve a szertartás utáni lakodalom!

Mielőbb döntsünk, mert sokszor nem mi vagyunk az egyetlenek, aki ebben az időszakban ugyanarra a helyre tervezik a lagzijukat! Minél előbb foglaljuk a helyszínt, ugyanis annál biztosabb, hogy valóban mi kapjuk azt meg!

A menyasszonynak és a vőlegénynek szüksége van segítségre a szervezésben – különösen, ha egyébként is igen elfoglaltak -, ezért barátokra, szülőkre, de akár hivatásos esküvőszervezőre is támaszkodhatnak. A lényeg, hogy az illető megbízható legyen!

A házasodni készülő pár szerezhet ötleteket esküvői magazinokból vagy internetes oldalakon, fórumokon is tippekhez juthat olyan pároktól, akik már átestek az esküvőszervezésen. A lapok, könyvek és a fórumok is szolgálhatnak számos hasznos tanáccsal, ezért érdemes igénybe venni őket! Ha pedig megvannak a legfontosabb dolgok, jöhet az esküvői ruha, a virágok, a zene, a zenekar, a vendégeknek adott apró ajándékok kiválasztása, és így tovább!

Forrás:


Egy válasz