Depresszió ellen meditáció

Tudósok megállapították, hogy a meditáción alapuló tudatos kognitív terápia ugyanannyira hatásos a depresszió tünetei ellen, mint a hagyományos gyógyszeres kezelés.

A kanadai Függőségi és Mentális Egészségközpontban a gyógyszeres kezelés és a tudatos kognitív terápia (MBCT ? megismerésen alapuló kezelés) hatásait összehasonlító vizsgálat során előzetesen antidepresszánsokkal kezelt embereket figyeltek meg. A vizsgált emberek egyik csoportjánál felfüggesztették a gyógyszeres kezelést és elkezdték a terápiát, míg a másik csoportot továbbra is gyógyszerekkel kezelték.14897A súlyos depresszióval küzdő emberek továbbra is antidepresszáns-kezelést kaptak, míg enyhülni nem kezdtek a tünetek, ezek után vagy a kognitív terápiát alkalmaztak náluk, vagy placebót adtak nekik, vagy továbbra is változatlan módon gyógyszeres kezelést kaptak.

A tizennyolc hónapos megfigyelés alatt rendszeres időközönként klinikai kiértékelést végeztek a résztvevőkön. A visszaesési ráta a tudatos kognitív terápiával kezelt páciensek esetében nem tért el a gyógyszeresen kezeltekétől, viszont idővel, a placebóval kezelt emberek depressziós tünetei sokkal nagyobb arányban romlottak. A tanulmányt az Archives of General Psychiatry legutóbbi számában tették közzé.

Forrás: