Egyedülálló élőműtéti közvetítés

Magyarországon egyedülálló, de regionálisan is kiemelkedő beruházás: a Szent Imre Kórház és a szomszédos Aesculap Akadémia oktatócentrum között optikaikábel-összeköttetés létesült.

Az Európában is csúcstechnológiának számító rendszer interaktív szavazógéppel van összekötve, és egyszerre több kép full HD minőségű megjelenítésére alkalmas. Az innovációnak köszönhetően május 8-án nagyszabású élőműtéti közvetítés keretében követhették nyomon a résztvevők az Akadémia nagyelőadójában a kórház műtőjében zajló laparoszkópos lágyéksérv-műtétet.

A Szent Imre Kórház két műtője ? a sebészeti és a nőgyógyászati ? és a szomszédos Aesculap Akadémia nagyelőadója között 2009 év végén alakították ki azt az optikaikábel-rendszert, amelynek segítségével a jövőben az Akadémia képzéseire jelentkezők egyedülálló, élőműtéti közvetítéssel egybekötött interaktív kurzusokon vehetnek részt.7478Az intézmény tervezi különböző posztgraduális kurzusok meghirdetését, valamint olyan képzések megszervezését, amelyet a világon egy-egy speciális területen egyedülálló szaktudással bíró professzor tart majd. A cél, hogy az ilyen jellegű képzés szerves része legyen az operatív medicinának, szakember-képzésnek, mind a fiatal, mind az idősebb generáció számára.

Május 8-án a kórház és a B. Braun cégcsoport által működtetett képzési centrum a Magyar Sebészeti Társaság Közép-magyarországi Szakcsoportjával együttműködve tartotta első nagyszabású nyilvános élőműtéti közvetítését, amely során a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója, Prof. Dr. Bátorfi József laparoszkópos egy lágyéksérv-műtétet vezényelt le. Az eseményt eközben az előadóban a Szent Imre Kórház Általános Sebészeti Profil vezetője, Dr. med. habil. Bálint András moderálta.7479A közvetítések egy 2 kilométer hosszú optikai kábelen keresztül zajlottak, amely az Aesculap Akadémiát működtető B. Braun cégcsoport közel 13 millió forintos beruházásának köszönhetően épült ki. A professzionális moduláris rendszer 3 kamera fogadására, azaz 3 kamera képének egyidejű megjelenítésére, és a későbbiekben akár több műtővel egyidejűleg zajló interaktív kapcsolatra is alkalmas.

Jelenleg a kórház műtőjéből egy laparoszkópos és két fejkamera közvetíti a képet, az előadó pedig egy fix kamerával van felszerelve, amelyek mindegyike Full HD minőséget biztosít. Ez az adatátviteli minőség körülbelül ötször nagyobb felbontást, ötször több képi információmennyiséget jelent.

Az Aesculap Akadémia auditóriumának kivetítőjén egyszerre akár mindegyik rendelkezésre álló kép követhető. A maga nemében egyedülálló rendszer része az auditóriumban használható interaktív szavazógép is, amely a látottak alapján felmerülő tudományos szakmai állásfoglalást, irányvonalak kijelölését teszi lehetővé.

Forrás: