Fogamzásgátló injekciók

A világon egyre többen használnak valamilyen fogamzásgátló módszert. A legújabb megoldás a fogamzásgátló injekció.

A kombinált injekció két hormont, ösztrogént és progeszteront tartalmaz, a terhesség megelőzésének igen hatásos módszere, és abba is lehet hagyni, ha a pár gyermeket szeretne. Az alacsony bevételű országokban azok a módszerek a legnépszerűbbek, amelyek nem zavarják meg a menstruációs ciklust.

Ha ugyanis a menzesz kimarad vagy gyenge, felmerül a terheség vagy a klimax gyanúja, ha pedig nagyon erős, az zavart okoz a nemi életben. A kombinált injekció teljesíti ezeket a kívánalmakat, ráadásul nem kell naponta bevenni, mint a tablettát, amelynél gondot okozhat, ha valaki csak egyet is kihagy. A csak progeszteront tartalmazó oltásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai pl. köztes vérzés.12809Ez ösztrogén hozzáadásával megelőzhető. Így, amikor az adott ösztogén bizonyos mennyiség alá csökken a szervezetben, fellép a menstruációszerű vérzés. Az injekció további előnye, hogy ? ellentétben a tablettával -, magabiztosságot ad, abbahagyása esetén pedig nagyon hamar visszatér a fogamzókészség. Sajnos még kevés kutatás született a módszerrel kapcsolatban.

Legutóbb kilencféle kombinált oltást vizsgáltak, közülük minössze kettő tartalmazott olyan hatóanyagot, amely következtében keveseknek kellett csak abbahagyniuk a szer alkalmazását köztes vérzés vagy a menstruáció kimaradása miatt.

Az igaz, hogy az oltás félbehagyása nagy hatással van annak elfogadottságára, de az eredményeket óvatosan kell kezelni, az elfogadás ugyanis több tényezőn múlik. Az tény, hogy a módszernek számos előnye van az egyéb hormonális fogamzásgátlókhoz képest, a további kutatások pedig sokat segíthetnek a széles körben való megismertetésében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.