Alattomos gyilkos: a bőrrák ? milyen kezelésekkel van esélyünk?

Napjaink egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése a bőrrák ? az elmúlt húsz évben több mint duplájára emelkedett a megbetegedések száma, ám ha korán felfedezik, jól gyógyítható.

A bőrrák mindhárom fajtájára jellemző, hogy ? bár veszélyesség szempontjából a melanóma a legkiemelkedőbb -, ha korán észrevesszük tüneteit és idejében orvoshoz kerülünk, van lehetőség a teljes felgyógyulásra. Lássuk, mely módszerekkel kezelhetőek ma a bőrrákban szenvedő betegek.

Sosem lehetünk biztosak abban, hogy egy gyanús elváltozás rák-e. Mindenképpen meg kell vizsgáltatni a bőrelváltozást, mintát kell belőle venni és azt a patológiai kivizsgálásra elküldeni. Természetesen, ahogyan a bőrráknak három fajtája is van ? a bazálsejtes, a pikkelysejtes és a melanoma ? úgy a gyógymódok is különböznek, az elváltozás kiterjedéstől és elhelyezkedéstől függően.

A rosszindulatú bőrdaganatok kezelésében elsősorban a sebészi eltávolítás jön szóba, amit más terápiákkal is kiegészítenek az orvosok.14356Legveszélyeztetettebb területek

Bazálsejtes bőrrák esetén azon testrészek, melyeken legnagyobb gyakorisággal fordulhat elő a betegség: a halánték, a fül és a fül mögötti barázda, a nazolabiális barázda, ajakbarázda és az ajkak. Pikkelysejtes bőrrák és gyakran a bazálsejtes esetekben is a terápia a sebészi, épen történő kimetszés. Kaparással és elektromos égetéssel az 1 cm-nél kisebb basalsejt rákokat lehet kezelni, ha nem mélyek, valamint az alacsony rizikójú részeken. A magasabb rizikójú részeken található rákokat kivágással kezelik. Ha azonban több daganatot is el kell távolítani, ez nem jó módszer.  A kivágás után egyébként ajánlott lokális antibiotikumok használata 24-48 óráig.

Fagyasztást alkalmaznak az orvosok, ha alacsony rizikójú területeken kis daganatok találhatók. Ennél a módszernél kezelés előtti és utáni bőrminták is kellenek. A magasabb rizikójú részeken vagy visszatérő daganatoknál Moh mikrosebészeti beavatkozást használnak.

Amennyiben a betegek ? például az idősek ? nem bírják a sebészeti beavatkozásokat, radiációval gyógyítják a bőrrákot, ezt a daganat körüli szövet megőrzésekor is alkalmazzák, így a szemhéjon vagy az ajkakon.14357Fontos, hogy a betegeket újra meg kell vizsgálni havonta az első 3 hónapban, utána pedig öt éven át kétszer évente.

Melanoma

A melanoma kezelésében a tumor műtéti eltávolítása a leglényegesebb, vastagságtól függően 1-3 centiméteres biztonsági zónával operálják le a szakemberek. A nyirokcsomókat is el kell távolítani, ha áttét alakul ki bennük. A műtét során ilyenkor az egy régióhoz tartozó, mindegyik nyirokcsomót el kell távolítani. Ki lehet mutatni, melyik nyirokcsomó esik a daganathoz legközelebb, ha ez pozitív, a regionális nyirokcsomókat akkor is eltávolítják ? noha ezekben áttét még nem alakult ki.

A sebészi beavatkozást kiegészíti az immunterápia. Nyirokcsomó és távoli áttétek esetén alkalmaznak kemoterápiát és immunterápiát is. Sugárkezelést nyirokcsomó, csont, lágyrész, bőr és agyi áttéteknél használnak.

Az új, úgynevezett invazív terápiák közül leginkább a fotodinámiás eljárásokat és az imiquimod helyi kezelést sikerült bevezetni, és csupán a bazálsejtes rákok bizonyos eseteiben. Ezért tovább folyik a kutatás más, szövetmentő kezelési lehetőségek iránt.14358A túlélés esélyei

Természetesen a tumor vastagsága nagyban függ attól, mekkorák a beteg esélyei a túlélésre. Minél vastagabb egy daganat, annál kevesebb az esély. A végtagokon levő tumorok nagyobb sikerrel gyógyíthatóak általában, mint azok, melyek a fejen, a nyaki régióban, a törzsön, tenyéren, talpon, körömágyban vagy a köröm alatt helyezkednek el.

Ha áttét keletkezik a nyirokcsomókban vagy más, távolabbi szervekben, a kilátások igen rosszak. Az anyajegyek ugyanakkor kisebbek lehetnek, vagy akár el is tűnhetnek. Ez a regresszió, melyet az orvosok rossz prognózisnak tartanak a betegség lefolyása szempontjából. Ha nyirokcsomó áttét jön létre, az ötéves túlélés esélye 40 százalékos. Ha az áttét távoli, akkor 5 százalék. Tüdőáttét esetén átlagosan 12 hónapig, májáttét esetén 6 hónapig élhet még a beteg.

Ezért nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a betegség korai észlelése. Ebben az esetben ugyanis akár 90 százalékos is lehet a felgyógyulás esélye.

Fontos az ellenőrzés is

Mint a rákos megbetegedések nagy részénél, itt is fontos figyelni, mi történik az operációt követő öt évben. Részben a már eltávolított elváltozás ellenőrzése miatt, részben azért, hogy az esetleges új daganatokat kiszűrjék. Első évben érdemes 3-6 havonta, második évben félévente, harmadik évtől pedig évente ellenőrzésre menni.

Karácsonyi ajándékvadászat

144789Hoppá! Rátaláltál egy ajándékkosárra ebben a  cikkben. Gyűjts  össze további 4 darab  ugyanilyen ikont, majd küldd el nekünk a cikkek címeit a [email protected] e-mail címre december 20-ig. Ha a szerencse rád talál, értékes ajándékokat nyerhetsz!

A partnereink oldalain megtalált további 5 ikonnal növelheted az esélyeid a sorsoláson.

shopping.hu, napidoktor.hu, napiotthon.hu

Forrás: