Életet mentő fodrászok!

Néha a fodrászok és a borbélyok az elsők, akik észreveszik vendégeik halálos bőrelváltozásait, a melanómát. Így egy új frizura akár életmentő is lehet.

A bőrrák okozta halálesetek 10 százalékát a fodrászok és a borbélyok akár meg is előzhetnék, mivel például a melanóma – a legveszélyesebb bőrrák fajta – 6 százaléka a fejbőrön valamint a nyakon fordul elő. "Sok betegem van, akit a fodrásza küldött hozzám. Érthető, hogy észreveszik az ilyen elváltozásokat, hiszen gyakran látják a vendég fejbőrét és feltűnik, ha valami megváltozott" – mondta Dr. Michele Green, a New York-i Lenox Hill Kórház bőrgyógyásza.

Egy új tanulmány szerint azonban ehhez az kellene, hogy a fodrászok tudnák, pontosan mire figyeljenek oda. "A fodrászok és a borbélyok fontos szerepet játszhatnának a bőrrák felismerésében, ha arra is megtanítanák őket, hogy miközben a vendég haját formázzák, mit figyeljenek az anyajegyeken és a kis bőrelváltozásokon" – magyarázta a kutatás vezetője Alan C. Geller.

haj33

A tanulmány szerint egyébként már most sok fodrász odafigyel az ilyesmire, és gyakran valóban észreveszik a gyanús elváltozásokat. A kutatást megelőző hónapban ugyanis a megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozta azt, hogy a vendégei fejbőrét is megfigyelte, 29 százaléka pedig a kliensei felének a nyakát is megvizsgálta, sőt 15 százalékuk még az arcát is ellenőrizte. A szakemberek nem azt várják a fodrászoktól, hogy diagnosztizálják is a melanómát. Csak azt szeretnék, hogy felhívnák a vendég figyelmét a gyanús elváltozásokra, amiket ők maguk nehezen vennének észre.

A fejen és a nyakon megjelenő melanómák egyébként különösen veszélyesek, az ötéves túlélési arány ezekben az esetekben csak 83 százalék, szemben az egyéb melanómás megbetegedésekkel, ahol ez 92 százalék. Ezért a korai felismerés kulcsfontosságú lehet. A tanulmány az Archives of Dermatology októberi számában jelent meg.

Forrás: