Új melanoma diagnosztika

Egy új, lézertechnológiára épülő eszközt fejlesztettek ki, melyet a bőr rosszindulatú daganatának, a melanómának a felismerésében lehetne alkalmazni.

Az eljárás a korai vizsgálatok eredménye szerint csaknem 100 százalékos pontossággal azonosítja az elváltozást. A Science február 23-i számában leírt vizsgálat során a lézeres berendezés az egészséges bőr és a daganat pigmentációja közötti különbséget ismeri fel. Az eddigiekben a gyanús elváltozások sebészi eltávolítása történt, és csak az ezt követő szövettani diagnózis nyújthatott pontos információt a daganat biológiai viselkedéstől.

Az új technológiától azt várják, hogy megkíméli a betegeket a felesleges műtétektől, valamint nem kell bizonytalanságban várakozni az eredményre sem. A melanóma egyike a legagresszívebb daganatoknak, a statisztikák szerint az Egyesült Államokban a férfiak között az ötödik, a nők között a hatodik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. 2009-ben 68 ezer amerikainál diagnosztizáltak melanómát, 8700 esetben halálos kimenetellel.

y5h7tfzd5

A patológusok – akik a szövettani diagnózist adják – egyes esetekben igen nehezen tudnak csak különbséget tenni a jó- és rosszindulatú festéksejtes daganatok között. Ezt hivatott megkönnyíteni a Warren S. Warren és munkatársai által fejlesztett új technika.

A kutatók 42 bőrmintán alkalmazták a speciális lézert, a sugár energiáját a bőr sejtjei elnyelték, melynek mintázata mikroszkópikus különbséget mutatott az elváltozás milyenségétől függően. A mintákban 11 melanóma volt, ezeket 100 százalékos pontossággal fel lehetett ismerni. A kutatók reményei szerint az eszközt alkalmazni lehetne a bőrdaganatok szűrésében, addig azonban még további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: