Mindent az elsavasodásról 1. rész

Az anyagcsere betegségek előfordulása növekszik, amely a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Ennek eredménye, hogy a test elsavanyodik.

Ehhez jön még a mindennapos nyugtalanság, a hajsza, a téves célok  kergetése, ami tartós, érzelmi stressz formájában a legjobb táptalajt  kínálja a legkülönfélébb fajtájú betegségeknek.

A sav a halál, a bázis az élet?

A rosszul összeállított táplálékban a tápanyag savas alkotórészei túlsavasítják szervezetünket, vagyis testünk sav-bázis egyensúlya eltolódik a savas irányba. Hónapok, sőt, évek alatt a savas környezet szervezetünkben a legjobb táptalajává válik a komoly betegségeknek, amelyek aztán újabb egészségi ártalmakat idéznek elő. Fontos, hogy inkább növényi fehérjét, szilárdítatlan növényi zsiradékokat, finomított helyett hidegen préselt olajakat, és egyszerű helyett összetett szénhidrátokat használjunk. Összetett szénhidrát alatt a teljes értékű, természetes szénhidrátot értem, pl. a gabonát, a teljes kiőrlésű termékeket, a zöldséget és a gyümölcsöt.

A túlsavasodás okai (a sorrend tetszőleges)

1. Helytelen táplálkozás (denaturált élelmiszer), és hibás étkezési szokások: elsősorban az állati eredetű fehérje (hús), a tojás, a sajt, a földimogyoró, a hering, a túró, a margarin, a cukor, stb. erősen savasak. Lassan enni azt jelenti, hogy alaposan megrágjuk és nyállal jól összekeverjük az ételt: ,,jó rágás, fél emésztés". Ezen kívül sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű táplálékot együnk, ne fogyasszunk finomított cukrot, se fehér lisztből készült terméket, és csak kevés húst (legfeljebb vasárnapi sültként), halat, sajtot, stb. együnk! Ne használjunk mikrohullámú sütőt!

2. Élvezeti szerek (pontosabban élvezeti mérgek): kávé (koffeinmentes is), a fekete tea, a nikotin, az alkohol, a kábítószerek fogyasztását teljesen mellőzni kell!

3. Környezeti mérgek: pl. a műanyag, a festékek, a kipufogógáz, a permetezőszer, zaj

4. Stressz és negatív érzelmek: pl. bosszúság, düh, ideges rohanás, irigység, rosszindulat, vita: ezek nem csak savasságot okoznak, hanem egytől egyig negatív okokat is feltételeznek, amelyeknek csak negatív következményeik lehetnek, és ezek aztán ismét nagymértékben savasítanak! Így aztán az embernek nem csak a szervezete lesz a szó szoros értelmében ,,savanyú", hanem még az arckifejezése is.

hasfajas10

5. Elektroszmog: TV, rádió, mobiltelefon, halogénlámpa, mikrosütő, nagyfeszültségek, radar és egyéb elektronika. A főzőhelyek is sorba rendezhetők károsító hatásuk alapján: fával rakott tűz vagy faszén, gáztűzhely, villanytűzhely, kerámialapos tűzhely, mikrosütő.

6. Kémiai gyógyszerek: csak a természetes gyógyerőkben érdemes bízni!

7. Hibás életvezetés: mozgásszegénység, elkényelmesedés. Aki nem mozog, berozsdásodik! Már az is jelentős állapotjavulást okoz, ha elhatározzuk, hogy nem használunk liftet vagy mozgólépcsőt!

A túlsavasodás tünetei

A savak salakanyagok, amelyek leginkább a kötő- és a zsírszövetekben rakódnak le. Már a középkorúaknál, az 50. év tájékán a test szilárd részének mintegy 50%-a salak. Hasonló mennyiség nem ritkán már azoknál a 30 éveseknél is kimutatható, akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A gyors- és készételek, vagy a büfében elfogyasztott táplálékok többsége ugyanezt eredményezi. A szervekre jellemző, hogy csak akkor állnak le, miután az aktív sejteknek kb. az 50%-a részlegesen, vagy teljesen megszűnik működni. Ez anatómiai változásokhoz vezethet, pl. az ízületekben. Úgyszintén a sejtek elsalakosodásában rejlik az öregedés oka.

Az öregedés oka

A sejtfalak egyre inkább megvastagodnak, ezáltal az áteresztőképességük gyengül, a sejtek légzése és tápanyagellátása fokozatosan leáll. Elsősorban ebben rejlik annak az oka, hogy bőrünk elveszíti feszességét, rugalmasságát és frissességét. Bőrünk ,,fonnyadásával" és a ráncképződéssel egyidőben persze belső szerveink is öregednek.

A bőrre csak kivetítődik az öregedés folyamata?

Ha csekélyebb mértékű salakosodás révén a sejtek teljes aktivitása hosszabb ideig tartana, az ember biológiai életkora a 150, vagy még több évet is könnyen elérhetné!

agy68

Sav és lélek

Az állandó, folyamatos stressz, a fontos rendszeres pihenés nélkül, amely lelki és idegi (vegetatív) problémák formájában jelentkezik, mint pl. a folytonos mérgelődés, krónikus rosszkedv, aggodalom, összekapcsolódva a rendszertelen étkezéssel, idővel a szervezet súlyos túlsavasodásához vezet. A normális anyagcsere folyamatok lényeges feltétele, a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, mindenekelőtt a lelki és idegi (vegetatív) harmónia megteremtése.

Belső egyensúlyunk visszanyeréséhez az alábbi pontokat érdemes figyelembe vennünk:

– Életvitelünk és munkarendünk felülvizsgálata.

– Ésszerű célok kitűzése.

Harmonikus bánásmód embertársainkkal és környezetünkkel.

– Az esetleg eltűnt képességek újbóli megteremtése a meditációra vagy az imára.

– Önmagunk feltétel nélküli elfogadása, olyannak amilyenek jelenleg még vagyunk, természetesen azzal a folytonos törekvéssel, hogy egyre inkább olyanok legyünk, amilyenek lenni szeretnénk!

Forrás: