Miért is csuklunk?

Mindenki számára ismerős, milyen érzés, amikor elfogja a csuklás! Kellemetlen, de hamar elmúlik magától. Mégis, mi okozza?

Amikor az ember csuklik, általában mindent megtesz, hogy a kellemetlen érzést mielőbb elmulassza. Mindenki tudna mondani egy-két hatásosnak tartott módszert.

De mégis, miért alakul ki a csuklás?

A csuklás vagy singultus akkor jelentkezik, amikor a rekeszizom önkéntelenül összerándul és ez többször is megismétlődik egymás után. A csuklás hangja annak köszönhető, hogy a gégefedő lezárul a tüdőbe váratlanul beáramló levegőtől. Magától elmúlik pár perc után, igen ritka, hogy orvosnak kell közbeavatkoznia csuklás miatt.

Mik lehetnek a csuklás okai?

A csuklás kialakulhat magától, de gyakoribb, hogy valami kiváltja: alapvetően az okozza, hogy valami ingerli a nyelv-garat ideget vagy a bolygóideget. Ez lehetséges, ha túlságosan nevetünk, köhögünk, túl sokat sírunk, ha böfögünk, ha túl gyorsan eszünk, sok alkoholt fogyasztunk vagy meleg ételre hideget iszunk. De a dohányfüst leszívása és a túl sok beszéd is okozhat csuklást.

Más természetű okok, ha a rekeszideget nyomás éri, ha felborul az ion-egyensúly szervezetünkben vagy kevés vitamint fogyasztunk. Betegeknél is kialakulhat a csuklás: a vesebetegségeknél és egyes ráktípusoknál is gyakori.

De van-e valamilyen kifejezett funkciója a csuklásnak?

A szakemberek több okát is feltételezik. Egyesek szerint szerepet játszhat az étel elmozdításában, ha az esetleg a gégefedőbe szorul és a perisztaltika nem elég ahhoz, hogy a falat a gyomorba jusson. A gégefedő összehúzódása, vagyis a csuklás során a mellüregben vákuum jön létre és a nyomáskülönbség kialakulása a perisztaltikát segíti.

A csuklás azonban már az anyaméhben levő kisbabáknál megfigyelhető, vagyis feltételezhető az is, hogy a légzőrendszer megmozgatása a célja még a születés előtt. A kopoltyús állatoknál a légzést segítette ez a reflex, így hát az is elképzelhető, hogy a kopoltyús-tüdős állatok „hagyták ránk”.

gyomor_kepgaleria6

Mi állítja meg a csuklást?

Sokan tudnának hatékony módszereket felsorolni a csuklás ellen, ezek közül számos népi gyógymódnak, házi praktikának tekinthető: szájról szájra terjedt el, mi is az elődeinktől hallottuk. Egyszerűnek tűnik, mégis hatásos lehet a figyelem elterelése – a megijesztés, a megnyugtatás, a légzés visszatartása, a nyelés, az evés például. Ezek ún. pszichoszomatikus gyógymódnak számítanak. Meg lehet próbálkozni az egyik vagy másik kar megemelésével egy feszes, nyújtott testhelyzet kialakításával, vagy a hideg folyadék, esetleg kevéske citromlé fogyasztásával. A kisbabáknál csuklás ellen a szoptatás is segíthet.

Mi a teendő azonban, ha mégsem múlik el magától, vagy egy kis rásegítéssel a csuklás? Nem számít normálisnak és nagyon ritka, ha a páciens napok, hetek, netán hónapok óta csuklik, és ez befolyásolja pihenését, mindennapjait is. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni!

A szakember általában nyugtatóval vagy hányáscsillapító gyógyszerrel kúrálja a beteget, de görcsoldó is szóba jöhet. Egyik módszert sem szabad hosszú távon alkalmazni. Az orrba fecskendezett ecettel a nyelv-garat ideg ingerlését érik el, ez szintén jó megoldás lehet. Műtéttel lehet azonban csak segíteni, ha az idegre gyakorolt nyomás okozza a csuklást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.