8 tuti tipp, hogy elkerüljük a gyógyszereket!

Néha – sőt, egyre gyakrabban – nem is lenne olyan rossz, ha nem kéne mindenre orvosságot bekapkodnunk. Valóban van rá lehetőség, de hogyan?

Agresszivitás, hallucinációk, zavartság, gyomorvérzés: ha csak a tévéből ismerős, drogfogyasztókról szóló riportok jutnak is eszünkbe, a mellékhatások ijesztőek!

„Minden alkalommal, amikor gyógyszert veszünk be, akár vényre írták, akár magunktól szedjük, elfogadunk vele egy csomó kockázatot is. Ha gyakran használjuk, a rizikó csak nő” – mondja Sandra Kweder orvos, igazgatóhelyettes, új gyógyszerekkel foglalkozó munkatárs az FDA (Food and Drug Administration – Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) kábítószer-értékelési és kutatási központjából.

Azonban nem csak a mellékhatásokról van szó: számos gyógyszer drága és gyakran kevésbé hatékony, mint egyes gyógyszermentes megoldások. John Abramson orvos szerint, aki a Harvard egészségügyi iskola munkatársa, illetve az Overdosed America (Túladagolt Amerika) c. kötet szerzője, legokosabb, ha az ember először életmódot próbál változtatni gyógyszer helyett, hogy megoldja problémáját, jobb egészséget érjen el, és ne csak a tüneteket tüntesse el az orvosságokkal. Csokorba gyűjtöttünk hát 8 népszerű módszert, amelyek hatékonyak gyógyszerhelyettesítőként!

gyogyszerek6401

Köhögés

Egy üveg szirup helyett egy nagyobb dózis méz! Lehetséges, hogy kissé hosszú ideig tart, míg az a méz lecsorog az üvegből a pirítósunkra, de közben akár e-mailjeinket is ellenőrizhetjük. A sűrű, áldásos hatással bíró méz tökéletes gyógyszerhelyettesítő, „felöltözteti a torkot” és gátolja az irritációt. Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine-ben megjelent kutatások szerint, egy kanál méz többet ért, mint a dextromethorphan, mely aktív hatóanyaga számos köhögéscsillapítónak.

,,Gyerekeknél és felnőtteknél is működik" – mondja Ian Paul tanulmányvezető, a Penn State egyetem munkatársa. Sőt, még szédülni sem fogunk, ami a köhögéscsilapítók gyakori mellékhatása. Próbáljuk ki a hajdina mézet is: ez egy sötétebb változat, de több antioxidánst tartalmaz, mint a világosabb. Fogyasszunk a mézből 2 teáskanállal, ha enyhíteni akarjuk a köhögést, különösen egy találkozó vagy lefekvés előtt! Napközben is sokat segít, hogy a nyálka, a váladék feljöjjön a tüdőből.

hatfajas8

Hátfájás

Mit teszünk először, ha fáj a hátunk? Megpróbáljuk csavargatni, nyújtani törzsünket. Ez ösztönös kísérlet, és jól is gondoljuk: valóban hatékony módszer gyógyszer helyett. Az Annals of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a terápiás jóga technikák – így a viniyoga – elégségesek ahhoz, hogy csökkentsék vagy akár meg is szüntessék a hátfájást.

Akik kipróbálták, megkímélték magukat a potenciálisan máj- és gyomorkárosító hatásoktól is, melyek sajnos az ibuprofen- és aspirin jellegű gyógyszerek hosszútávú szedésével járhatnak. Végtére is a krónikus hátfájás akár 3 hónapig vagy hosszabb ideig fennállhat az akut epizódot követően, vagyis a szenvedők tovább is szedhetik a gyógyszert, mint amennyit a rajta levő címke előír.

A tanulmányban résztvevők egyébként hetente egyszer, 75 percen át végezték a különféle jógapózokat, melyek nem csak a rugalmasságot és az erőt növelik, de megszokott mozdulatainkkal kapcsolatban is tudatosabbak leszünk, melyeknek a hátfájás kezdetét is köszönhetjük.

Gyakori fejfájás

Ki gondolta volna, hogy akik rendszeresen szednek gyógyszert fejfájásra, szinte állandósítják problémájukat? Pedig ez megtörténhet bizonyos fejfájáscsillapító „gyógyszerekkel”. ,,A gyógyszer túlzásbavitele miatti fejfájás azoknál lép fel, akik gyakori fejfájásuk miatt 15 vagy ennél is több napig szedik az orvosságot" – magyarázza Peter Goadsby, orvos, a San Francisco-i Kaliforniai egyetem fejfájás-központjának vezetője.

Az orvosok nem is értik teljesen, mindez miért történik, de úgy tűnik, leggyakrabban akkor fordul elő, ha az ember vegyíti a fájdalomcsillapítókat, ezzel pedig bőségesen szolgálhatnak a több aktív összetevővel készült gyógyszerek, így az Excedrin (mely tartalmaz aszpirint, acetaminofen-t, koffeint) és a Tylenol, amely kodeint tartalmaz.

Kerüljük a vegyületek keverését! Amíg tudjuk tolerálni a fejfájást, ne alkalmazzunk gyógyszert, törekedjünk rá, hogy csak heti kétszer vegyünk be! Próbáljuk alvással enyhíteni a problémát, sőt, alakítsunk ki szabályos alvási szokásokat : ugyanakkor feküdjünk le és keljünk másnap!

depresszios1

Enyhe depresszió

Antidepresszánsok helyett próbáljuk átformálni az agyunkat! Ahhoz, hogy harcoljunk a depresszió ellen, a negativitást kell leginkább leküzdenünk. A gondolkodás-átprogramozás áll lényegében az éberség-alapú kognitív terápia (MBCT) mögött is. Ezzel a technikával kontrollálni tudjuk reakcióinkat bizonyos gondolatokra, érzésekre, megtanuljuk őket objektívan szemlélni, ahelyett, hogy megengednénk magunknak a búskomorságba esést.

A legfrissebb vizsgálatok szerint ez a technika éppoly hatékony, mint az antidepresszánsok, és sokkal eredményesebb lehet életminőségünk javításában. „Amikor az emberek abbahagyják az antidepresszánsok szedését – és gyakran megteszik a mellékhatások miatt -, hajlamosabbak lesznek a visszaesésre– mondja Willem Kuyken, PhD, az Exeter-i egyetem hangulatzavarokkal foglalkozó központjának munkatársa. „Az éberség-alapú kognitív terápia segít abban, hogy az emberek jobban érezzék magukat.”

Az MBCT egyik technikája a 3 perces lélegzés, amelynek célja, hogy megálljt parancsoljon a negatív gondolatok „örvényének” az agyban. A testre, a lélegzésre figyeléssel elterelhetjük gondolatainkat arról, hogy éppen hogyan érezzük magunkat, a jelen pillanatba terelnek. Tudatosan lélegzünk ki és be! Ha ez hatékonynak bizonyul számunkra, kérjük egy képzett MBCT-terapeuta segítségét!

Alvásproblémák

,,Krónikus forgolódók vagyunk? Ennek bizony lehet oka az, hogy egyre csökkentjük nyugalomban töltött óráink számát" – véli Lee Ritterband PhD, a Virginiai egyetem pszichiátriai tanszékének adjunktusa. A gyógyszerek nem jelentenek tartós megoldást! „Az altatók gyakran elveszítik hatékonyságukat idővel, mivel a szervezet képes hozzájuk szokni” – teszi hozzá W.Christopher Winter, a Men’s Health tanácsadója, a Charlottesville-i Martha Jefferson alvásközpont vezetője.

A szakemberek azt tanácsolják, ha általában este 10-kor fekszünk le, de nem tudunk aludni éjjel 1 óráig, akkor próbáljunk meg éjjel 1-kor lefeküdni, de keljünk ugyanabban az időben, amikor szoktunk. „Némi alváshiányt kreálunk, de ez a megoldás segíthet abban, hogy elaludjunk és ez ki is tartson. Néhány hét múlva próbáljuk 20 percekkel előrébb hozni a lefekvés idejét, s így lassan megszokhatjuk, hogy jól alszunk” – tanácsolja Winter.

almatlansag1

Székrekedés

Sajnos, a vastagbél mozgása lelassulhat, vagy túl sok folyadékot szívhat fel, több okból: például mert kevés rostot fogyasztunk, keveset mozgunk, kiszáradunk, esetleg ilyen hatású gyógyszert szedünk. Bekövetkezik a székrekedés, melyet sokan orvossággal igyekeznek kivédeni. A gyakori gyógyszerhasználók azonban később növelik az adagot, mivel beleik függni kezdenek a gyógyszertől (egyes hashajtók kis bélgörcsöket is generálnak).

Gyógyszer helyett igyunk meg két teljes pohár vizet reggel, evés előtt! A folyadékok lágyítják a székletet, amely így könnyebben továbbítható válik. Együnk banánt és almát: a rostok hatására a belek ritmikus mozgása könnyebb lesz! Miért választanánk hashajtókat, amikor gyümölcsöt is ehetünk gyógyszer helyett?

Asztma és allergia

Ahelyett, hogy a módját próbáljuk megváltoztatni annak, hogyan reagál szervezetünk a különféle irritáló dolgokra – így működnek az asztma- és allergia elleni gyógyszerek -, menjünk közvetlenül az irritáló dolgok után! ,,A légszűrők jó megoldást jelenthetnek otthonunkban, melyek megszüntetik a problémák kiváltó okát – a sípoló légzés, szorító mellkasi érzés, köhögés csökken" – mondja Ted Myatt, az Environmental Health and Engineering vezető tudósa.

2008-as tanulmánya ugyanis rámutatott, hogy a hatékony szűrők csökkentették a macskáktól származó allergének jelenlétét, 55 százalékkal, a gombaspórákét pedig 75 százalékkal. Hordozható légszűrő készülék is van, melyet berakhatunk hálószobánkba, illetve abba a helyiségbe, ahol a legtöbb időt töltjük!

Influenza

,,Ne gyógyszerekkel kezdjük az influenza kikúrálását, hanem szerezzünk be párásítót! Ez lesz az igazi fegyver!" – mondja Ted Myatt. Az influenzavírusok ugyanis hosszabb ideig túlélnek száraz levegőn. Nedvességet kell teremteni, párásítani kell a levegőt! Myatt új tanulmánya felfedezte, hogy a hálószobába helyezett párásító jelentősen lecsökkentette az influenzavírusok túlélési esélyeit! Helyezzünk tehát egy hordozható párásítót a szobánkba, állítsuk 50 százalékos páratartalomra! Az igazán jó minőségű modellek mikróbaellenesek is. További előny, hogy a bőr sem fog viszketni és kiszáradni, ha megteremtjük a megfelelő körülményeket!

Forrás: