Ételallergia forintosítva

Akár 5-7-szeres különbség is lehet az ételallergiások számára fogyasztható élelmiszerek és a normál, nem diétás élelmiszerek ára között.

A Majomkenyér.hu korábbi, tavaszi felmérése már rámutatott, hogy az ételallergiával érintett családok sokszor havi 20-25 ezer forinttal is többet költenek élelmiszerre, mint a nem diétázók. A mentes portál most annak járt utána, hogy mely termékkategóriában a legjelentősebb az árkülönbség a normál és a diétás élelmiszerek között. Kiválasztottak néhány alapélelmiszert, amely mindennapi része az ételallergiások diétájának, s átlagáraikat összevetették a normál élelmiszerek áraival.

„A felmérés eredménye szerint a gluténmentes lisztek 5,3-szor drágábbak, mint a normál finomlisztek, és a gluténmentes kenyereknél is nagyságrendileg hasonló árkülönbséget mutat az 5,7-szeres eltérés a két átlagár között. A gluténmentes zsömle azonban már 7,6-szoros átlagáron található a boltokban a normál árú termékekhez képest. Míg a gluténmentes pizza kétszeres áron, a gluténmentes spagetti háromszoros áron érhető el.” – mondta Salgó Andrea, a mentes portál egyik alapítója a budapesti Vinopolis étteremben tartott sajtótájékoztatón.

Nem csak gluténérzékeny lehet azonban a gyermek. Amennyiben tejallergiás vagy laktózérzékeny, akkor a tejtermékekre is oda kell figyelni. A laktózmentes tej kétszer, míg a rizs-, szója-, mandulatej háromszor drágább, mint a teljes tehéntej.

ar

Ennél is nehezebb helyzetben vannak azok, akik egy öröklődő anyagcserezavarban, azaz PKU-s betegségben szenvednek, hiszen húst, húsféléket, halat, tejtermékeket, gabonából készült termékeket, hüvelyeseket, tojást és szóját is tilos enniük. Aki PKU-s gyermekének szeretne spagettit venni, a normál ár hatszorosát is kénytelen lehet kifizetni a diétás változatért, míg a gyermek számára fogyasztható lisztért hétszeres árral kell számolnia.

„Dietetikusunk segítségével emellett összeállítottunk egy átlagos napi étrendet normál és gluténmentes étkezést tartók számára és ennek eredményeképpen azt láttuk, hogy ugyanazon fogás megfelelő elkészítése 27%-kal kerül többe a gluténmentes diétát követők számára.” – tette hozzá Kovács Andrea, a Majomkenyér.hu másik alapítója.

napi_menu

A jelenlegi állapot hátrányosan érinti azokat, akik szűkös anyagi körülményeiknél fogva nem tudják tartani a gluténmentes étrendet – hangsúlyozta Csikós Tímea, az alapvető jogok biztosának munkatársa a sajtótájékoztatón a felmérés eredményeit kommentálva.

Szabó Máté ombudsman már több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nem megfelelő a gluténérzékenyek támogatása, sérti az egyenlő elbánás elvét a jelenlegi helyzet. "A lisztérzékenységet nem gyógyszerrel, hanem diétával lehet kezelni, s mivel gyógyszeres kezelésben nem részesülnek az érintettek, így a társadalombiztosításhoz kapcsolódó kedvezményekből sem jut nekik"– emelte ki Csikós Tímea, hozzátéve: vannak ugyan kedvezmények – emelt összegű családi pótlék, hosszabb idejű gyes stb. -, de ebből nem mindenki részesülhet.

„Sokat javíthatna a lisztérzékenyek helyzetén, ha a speciális alapanyagokat receptre is megkaphatnák a gyógyszertárakban. Ilyen megoldásokat már Nyugat-Európában is alkalmaznak. Finnországban és Olaszországban adókedvezmény vagy havi anyagi támogatás segíti a gluténmentes táplálkozás fokozott költségeinek fedezését, Franciaországban pedig havi ellátmányt folyósítanak” – hozott példát a külföldi támogatási mechanizmusra Dr. Dudás Mária, a Majomkenyér.hu jogásza, hozzátéve, természetesen nem csak a gluténérzékenyek esetén lehet indokolt a segítség.

Támogatás nélkül is van néhány trükk, amellyel az érintettek olcsóbbá tehetik a mindennapokat – bár ezek általában időigényesebb dolgok, mint megvásárolni valamit a boltban. "Vannak laktóz és gluténmentes élelmiszerek, melyek otthon is elkészíthetőek. „Lisztek” készíthetők őrléssel például kókuszreszelékből, mandulából, szezámmagból, tökmagból vagy lenmagból. Egyszerűen előállíthatóak a laktózmentes tejek is áztatással és turmixolással vagy főzéssel például rizsből, mandulából vagy egyéb olajos magvakból." – adott gyakorlati tanácsokat Bajor Zsuzsanna, a Majomkenyér.hu dietetikusa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.