Állati egy allergia!

Az állatszőr-allergiában szenvedőknek többnyire nem kell szövődményektől tartaniuk. A folyamatosan allergiás ingernek kitett személyeknél azonban allergiás asztma alakulhat ki

Az allergiás panaszokat kiváltó állat elkerülése rendszerint elegendő a panaszmentesség eléréséhez. Ezért a legfontosabb az allergénnel való kapcsolat kerülése.

A következő intézkedésekre van szükség:

– A házban vagy az allergiás beteg közvetlen környezetében háziállatok nem tartható

– Kézmosás szükséges minden állattal való érintkezés után

– A fából készült berendezési tárgyakat és a padlót nedves ronggyal kell tisztítani.

oko%2520kutya

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek képesek enyhíteni az allergiás panaszokat. Ezek azonban csak a tünetek ellen hatnak, de nem szüntetik meg a kiváltó okot. Az olyan gyorsan ható gyógyszerek, mint az antihisztaminok megfelelőek arra, hogy az allergiát okozó állattal való rövid idejű kontaktus (pl. egy kutyát vagy macskát tartó rokonnál történő látogatás) után jelentkező panaszokat megszüntessék.

Az állati szőrre allergiás betegeknél a hipo-szenzibilizáció tartós javulást hozhat.

macska6Hogyan hatnak az antihisztaminok?

Az allergének által kiváltott túlérzékenységi reakció egyik következménye a hisztamin felszabadulása, ez az anyag felelős az orrtünetek nagy részéért. Az antihisztamin tartalmú bevételre szánt gyógyszerek olyan készítmények, melyek a hisztamint leszorítják a receptoráról, így nem engedik, hogy az kifejtse a hatását, következésképp mérséklik az orrviszketés, orrfolyás tüneteit, csökkentik a tüsszögést. Jó hatásuk van a szemtünetekre is.

Hipo-szenzibilizáció

Súlyos állatszőr-allergiában szenvedőknél egy specifikus immunterápia, a hipo-szenzibilzáció nyújthat segítséget. Legalább 3 évig (rendszerint 5 éven át) az allergént növekvő dózisban adagolják. Jó esetben a szervezet hozzászokik az allergénhez, és az allergiás panaszok megszűnnek.

Több tanulmány alátámasztja a hipo-szenzibilizáció hatékonyságát macskaszőr-allergiánál. A specifikus immunterápia hatása más állati szőr okozta allergiával szemben azonban nem bizonyított.

Amennyiben sikeres terápia után újból fellépnek a panaszok, a hipo-szenzibilizációt meg kell ismételni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.