Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy már óvodáskorú gyermekek is kezelésre szorulnak.

A légúti allergiák ellen azonban létezik egy igen hatásos gyógymód, melynek segítségével a szövődmények is megelőzhetők.

Allergia, vagy nátha?

Az utóbbi években sajnos nem csak az allergiások számának emelkedésében tapasztalható változás, de a tünetek is egyre fiatalabb életkorban mutatkoznak. A légúti allergiára jellemző tünetek előfordulása korábban 5 éves kor környékén, vagy később volt tapasztalható, napjainkban azonban egyre gyakoribb, hogy már 3-4 éves gyermekeknél is jelentkeznek a szénanátha tipikus jelei – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

baba55

Ha a gyermek jellemzően az év egy adott időszakában tüsszög, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik, szemviszketésre panaszkodik, akkor valóban felmerül a szezonális allergia gyanúja. A tünetek jelentkezhetnek egész évben is, ilyenkor a panaszokat jellemzően lakáson belüli allergén váltja ki, ez lehet háziporatka, vagy háziállatok szőre is.

Fontos, hogy a tüneteket ne keverjük össze a tavaszi-őszi időszakban gyakori náthával. Egyértelmű különbség, hogy a náthás panaszok rendszerint rövid időn belül megszűnnek, ezen kívül az allergia nem okoz hőemelkedést, lázat sem.

Vizsgálatok gyermekkorban

Az allergia vizsgálata történhet alkaros bőrteszt, vagy vérvizsgálat segítségével. Az, hogy mikor, melyik módszerrel vizsgálunk, egyéni elbírálás kérdése – magyarázza a főorvosnő. Kisebb, 2 év alatti gyermekeknél jellemzően vérvizsgálattal történik az allergének meghatározása, de pollenszezonban, életkortól függetlenül is, ugyanezzel a módszerrel végezzük a vizsgálatot. Az alkaros bőrtesztet, vagy Prick-tesztet rendszerint nagyobb gyermekeknél, felnőtteknél és szezonon kívül alkalmazzuk.

Cél: az allergia megfékezése

pollenallergia_vegleges3Az allergia megjelenési formája és lefolyása egyéntől és életkortól függően is eltérő lehet. Azokban a családokban, ahol egyik, vagy mindkét szülő allergiás, a gyermeknél 30, illetve 80 százalék az allergia megjelenésének esélye.
A tünetek életkoronként változhatnak, csecsemőkorban gyakori a táplálékallergia, ekcéma, majd óvodáskorban a légúti allergiás tünetek megjelenése. Az évek múlásával gyakori, hogy a betegnél korábban csak egy, majd kettő, vagy több allergén is panaszokat okoz.
Az allergiás tünetek mellett megjelenhet még asztma is, érthető tehát, hogy az időben megkezdett kezelés kiemelt jelentőséggel bír az allergia esetében is.
Az allergiás betegség említett módon történő lefolyása ellen hatékonyan védekezhetünk az allergén immunterápia segítségével. A kezelés segítségével nem csak a szövődmények előzhetők meg, de 3-5 éves kezelés után több éves tünetmentes időszak érhető el. Gyermekek esetében a kezelés 5 éves kortól végezhető.

A kezelés eredményességéhez lényeges a gyermek együttműködése is. Az immunterápia injekciós és ún. szublingvális formában is elérhető. Utóbbi tabletta, vagy cseppek formájában, szájon át adagolt készítményekkel történik. Mivel a hatóanyagok felszívódása itt 80 százalékban a szájüregben történik, mérlegelni kell, hogy a gyermek képes-e körülbelül 2 percig a szájában tartani a készítményt.

Ha úgy érezzük, ez problémát okozna, a terápia későbbi életkorra halasztható, vagy választható az injekciós kezelés is, melynek során a hatóanyagok felszívódása biztosítható.

Forrás: