Tüsszögés nélkül?

Az allergiában szenvedők bánatára májusra a természet kizöldülésével együtt a virágporok száma is megnövekedett a levegőben.

Belegondolni is elszomorító, hogy Magyarországon majdnem minden 5. ember pollenallergiában szenved. Magyarországon az allergiák közül a szezonális rhinitis allergica, köznapi nyelven a szénanátha az egyik leggyakoribb.  Ez az orr-és melléküregek sejtes gyulladását jelenti. Az Allergia Ambulancia becsült adatai szerint a gyerekek és fiatal felnőttek legalább 15-20%-a rhinitisben szenved, amely nem megelőzhető és nem is gyógyítható.

A légúti allergia kialakulásában ugyanolyan szerepet játszik a genetikai hajlam és a környezeti tényező. A szénanáthát elsősorban a növényi pollenek és a gombaspórák fehérje alkotórészei okozzák. A tünetek az enyhétől a súlyos fokozatig változhatnak, leginkább az allergiás rohamok hossza különbözeti meg őket, amelyből adódóan a tünetek súlyossága is fokozódik, és asztma is lehet belőle.

pollen32

A nem szezonális allergiás rhinitist prenniális allergiás rhinitisnek nevezzük, amely leginkább évszakfüggő. Hazánkban a legjobban allergizáló növények a Krizantém, Nárcisz, Tulipán és az Őszirózsa.

Mit tehetünk ellene?

Mivel eső után a levegő pollentartalma alacsonyabb értéket mutat, olyankor célszerű sokat szellőztetni, esőmentes időszakban pedig éjszakai órákban tegye ezt. Porszívózzon és mosson fel minden nap, valamint cserélje gyakran ágyneműjét. Amikor hazaérkezik, mielőbb váltson ruhát, a használtat mossa ki, ugyanis napközben megtelik pollenekkel.

Bizonyos ételek, elsősorban a tejtermékek súlyosbíthatják az allergiás tüneteket, ezért a szezonban próbálja ezeket kerülni egészsége és jó közérzete érdekében. Napjainkban pollencsapdával és mikroszkópos vizsgálattal elemzik a pollenek koncentrációját. Az általunk megkérdezett betegek jelentős hányada nem informálódik utazás előtt pollenjelentésekből, pedig igazán hasznos lehetne.

Forrás: