Hangulatbefolyásoló allergia?

Kutatók szerint a szezonális allergia olyannyira rossz hatással van elszenvedői hangulatára, hogy még a depresszió valószínűségét is növeli.

Dr. Paul Marshall, a minneapolisi Hennepin Megyei Egészségügyi Központ idegsebésze szerint azok, akik allergiás tünetekkel keresik fel orvosukat, egyben a depressziónak is nagyobb eséllyel vannak kitéve. Noha maga az allergia nem okoz ilyen betegséget, a hangulatot könnyen sodorja olyan rossz irányba, hogy az már egy enyhébb depresszióhoz kezd hasonlítani. A szomorúság, letargia, zavartság gyakran rosszabb, mint maguk az allergiás tünetek.

A túlérzékenység a citokin nevű anyag felszabadulását okozza a testben, ez okozza a betegség és a kimerültség érzését.

shutterstock_45098531

Marshall korábbi kutatásai azt is igazolták, hogy a pollenallergia zavartsággal, hangulatingadozással és lassabb tanulási képességekkel is jár. Dr. Theodor Postolache, a Marylandi Egyetem tanára szintén talált összefüggést az allergia és az öngyilkosság között, amely leginkább a nőket érinti.

Mások azonban az orrfolyást, az álmatlanságot, vagy az allergiagyógyszereket okolják a változékony hangulatért. Noha ezek is vezethetnek depresszióhoz, az összefüggés nem annyira egyértelmű. Az orvosságok gyakran okoznak álmatlanságot és erős szívdobogást, ez okolható a zavartságért, a romló munkateljesítményért és a gyerekek viselkedésproblémáiért is.

orr4805

Michael Shimermann, a New York-i Mount Sinai Egészségügyi Központ pszichiátriaprofesszora szerint hangulatváltozásainkért nem okolhatjuk az allergiát. A kellemetlenség legfeljebb csak felerősíti az eddig is jelen lévő problémákat. Noha az orron keresztül adható szteroidok és az antihisztaminok látszólag enyhítik a tüneteket, és nem okoznak álmosságot, a túlérzékenység megszüntetésének egyetlen valóban hatásos módszere az, ha az orvos legalább öt éven keresztül fokozatosan, egyre nagyobb adagokban szoktatja hozzá az allergizáló anyaghoz a beteg szervezetét.

A kezelés további három vagy öt éven keresztül biztosít tünetmentes életet, de vannak olyanok is, akik ezáltal örökre megszabadulnak a problémától. Ez az egyedüli módszer arra is, hogy megakadályozzuk a más anyagokra való allergia és az asztma kialakulásának veszélyét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.