Nikkel. Allergia melltartóra, csokira

Mi a közös a brokkoliban, a rákfélékben, a hüvelyesekben, a melltartókban és a pénzérmékben? Mind tartalmaz nikkelt.

Mikor valaki azzal hozakodik elő, hogy a brokkolitól kiütést kap, mindenki azt gondolja, ez csak egy kifogás, hogy a tányér szélére tolhassa. Ha folytatja, hogy a zöldbab, a spenót, a rákfélék, az eper, a hüvelyesek és a körte hasonló csúnya tüneteket okoz, ráfogják, hogy elmentek neki otthonról. Ha még arról is említést teszünk, hogy nem ehetünk semmilyen konzerv terméket, sem csokoládét, mert anafilaxiás sokkot kaphatunk tőlük, akkor az összes vendéglátó elátkoz minket.

A nikkel egy nyomelem, számos formában fordul elő a környezetünkben. Lindsay McManus, az Allergia UK szóvivője elmondta, hogy a britek nagyjából 10 százaléka érzékeny a nikkelre valamilyen mértékben. "A nikkelel erősítik meg a lágy fémeket, mint például az aranyat is, így mindenhol megtalálható: az ékszerekben, pénzérmékben, a melltartó kapcsaiban, öveken, óraszíjakon, stb. Az ételek némelyikében is ott van."

penz9

A nikkel a termőföld és az irtószerek útján kerül a táplálékba, vagy azokról az eszközökről, melyekben tárolják, vagy amelyekkel feldolgozzák (például a konzerv tonhal esetében a halban és a dobozban is megtalálható).

Dr. Adam Fox, a londoni Guys’ & St Thomas’ Kórház konzultáns gyermekallergológusa szerint "A nikkelérzékeny emberek többségének kontakt allergiája van. Ha hosszabban érintkeznek ezzel a fémmel, akkor bőrgyulladás alakul ki náluk." Az immunrendszer túlzott működése indul be, megtámadja az egészséges sejteket és szöveteket, ettől duzzad meg, vörösödik be, száraz ki és repedezik fel a bőr. A gyulladásos reakció a nikkellel való érintkezés következtében alakul ki.

hal19

Az a baj, hogy sok ember évekig találgatja, mi okozhatja a rejtélyes tüneteket, állítja Lindsay. "Ezért fontos, hogy aki krónikus dermatitiszben szenved, menjen el bőrgyógyászhoz, aki be tudja határolni a bűnös irritáló anyagot. Ha vörös, viszkető folt jelent meg a hason az a gomb miatt van. Ugyan ez történhet a kilyukasztatott füllel. Az elviselhetetlen viszketés megszüntethető, ha a gyorsételeket, rágcsálnivalót és pizzát friss zöldségre és gyümölcsre cseréljük. A fehér kenyérről is le kell mondanunk. baj."

Arra is ébredhetünk, hogy, alig tudjuk kinyitni a szemünket. Az arc és az ujj teljesen kivörösödik és bedagad. Ezek az anafilaxiás sokkot jelei. ”Néhány embernél az allergia miatt az immunrendszer egy része túlzott reakcióba lép, és hisztamint bocsát ki." – magyarázta Dr. Fox. "Ez egy teljesen más rész, mint ami a bőrgyulladást okozza. A hisztamin azonnali, és potenciálisan halálos allergiás reakciót indít be (anafilaxiás sokk). Leggyakrabban a mogyoró, a tojás, a tenger gyümölcsei vagy méhcsípés okozzák.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.