A szolárium halálos lehet?

A szolárium többet árthat, főleg akkor, ha allergiásak vagyunk bizonyos gyógyszerekre.

Egy, az Indiana-i Orvosi Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke által végzett vizsgálat szerint a szolárium többet árthat, mint használói gondolnák. Főleg, ha önmaguk diagnosztizálta bőrproblémáik kezelésére használják az UV sugárzást.

„Néhányan bőrproblémáik öngyógyítására használják a szoláriumot. Ha a bőrbetegség ekcéma vagy pszoriázis, az UV sugárzás segíthet, de ha a rendellenességet gyógyszerallergia okozza, veszélyes lehet.” – mondja Dr. Jeffrey B. Travers professzor, az Archives of Dermatology online számában publikált tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálat beszámol egy betegről, aki ibuprofen által okozott enyhe allergiás bőrkiütéseinek kezelésére szoláriumba ment. Az UV-sugárzásnak kitett bőrfelületen toxikus bőrelhalás alakult ki, súlyos hólyagosodással.

shutterstock_668424311

A beteg vérnyomása leesett és kiütései szétterjedtek. A betegség akár életveszélyes is lehet, a bőrön kívül egyéb szöveteket is megtámadhat, vérzést, légzési elégtelenséget, látászavart és emésztőrendszeri szövődményeket okozhat.

„A halálozási arány több mint 20 százalékos, amit a többszervi elégtelenség okoz.” – mondja Dr. Travers. A beteg bőrében nagy mennyiségben mutattak ki egy gyulladásos fehérjét. A kutatók laboratóriumi vizsgálatban normál bőrsejteket tettek ki e fehérje és a szoláriumban is alkalmazott UV sugárzás hatásának, ami nagy mennyiségű gyulladásos fehérje-felszabadulást és sejthalált okozott.

A kutatók elmondták, hogy egy nemrégiben végzett, 1200 főre kiterjedő vizsgálatból kiderült, a szoláriumba járók 10 százaléka bőrbetegség kezelése miatt megy oda, orvosi javaslatra csak 5 százalék. „A betegek egyre növekvő számban használják a szoláriumot öngyógyító eszközként, mivel a köztudatban az él, hogy előnyös hatásai között szerepel a kiütések elmulasztása.” – összegzi a vizsgálat.

Forrás: