Már Einsten is tudta!

Már a Nobel-díjas fizikus, Albert Einstein, is elismerte néhány évtizeddel ezelőtt, hogy a délutáni pihenés, az ebéd utáni alvás felfrissíti az elmét, és növeli a kreativitást.

A mediterrán országokban a déli hőség óráiban az üzletek többsége bezár, az emberek lepihennek egy rövid időre. Ez a szokás egyre elterjedtebb, és elképzelhető, hogy a jövőben még inkább népszerűvé válik azáltal, hogy egy nemrég végzett amerikai tanulmány bebizonyította az ebéd utáni alvás jótékony hatását.

A Harvard Egyetem szakemberei a közelmúltban egy önkéntesekből álló csoport tagjainak látásérzékelését mérték, négyszer egy nap. A csoport egyes tagjai kihagyták a sziesztát, míg mások ebéd után ledőltek pihenni.

Azok, akik nem mulasztották el az ebéd utáni szundítást, jobb teljesítményt nyújtottak, amely a nap folyamán egyre csak javult, míg a többiek egyre rosszabb eredményeket produkáltak. A felmérésből kiderült, hogy a délutáni pihenés alatt a délelőtt tanultak leülepednek, az információk elraktározódnak, így a rengeteg adat nem halmozódik fel, hanem egy rövid alvás után jut hely új anyag elsajátítására.

szieszta

Ha nincs pihenés, az agy ,,eltelítődik”, nagyon nehezen fogadja be az új ismereteket. Ma már több országban engedélyezik, és lehetővé teszik, hogy a dolgozók ebéd után lepihenjenek, regenerálódjanak, hogy délután megújult erővel, aktívabban lássák el feladataikat.

Az Egyesült Államokban és Németországban például, külön helyet biztosítanak ággyal, kényelmes fotelekkel, párnákkal és lágy zenével a sziesztához, hogy az alkalmazottak felfrissüljenek, és délután is hatékonyan dolgozzanak.

Több alvásszakértő erősítette meg a Harvard Egyetem kutatóinak eredményeit, amely szerint a nap közepén megejtett félórás pihenő növeli a teljesítőképességet, a kreativitást, a problémamegoldó képességet, fokozza az éberséget, javítja a kedélyállapotot.

Az ebéd utáni alvással eltöltött optimális idő 20-60 perc. Egyes szakértők szerint ideális esetben a szieszta fél órát tart, így nem zavarja meg az éjszakai alvást. A hírességek közül Thomas Edison, Winston Churchill, Johannes Brahms és Salvador Dalí is a szieszta lelkes hívei közé tartoztak.

Azt mesélik, hogy Salvador Dalí egy kiskanalat tartott ujjai között, melyet ha elszundított, kiejtett kezéből. A csörömpölésre aztán a zseniális festő felébredt, de pont ennyi pihenésre volt szüksége.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.