9 álomhozó tipp

Karikásak a szemeid? Forgolódsz éjjel? Nem jön álom a szemedre? Tudományosan alátámasztott tippekkel javíthatsz az alvásminőségeden! Nincs olyan ember a Földön, aki a nap 24 órájában legalább egyszer ne érezné, hogy fáradt. Az álmosság bármikor ránk törhet: munka közben vagy éppen szabadidőben. Komoly betegségek előjele is lehet, de előfordulhat, hogy csupán életritmusunkon és szokásainkon kell változtatnunk.

9 tippet ajánlunk, ami nem álom, mert elhozza a jó alvás sikerét

1. 8 óra pihenés!

A reggeli pipere időből csípjünk le inkább, mintsem az alvás idejéből. Az ágyban álmodozzunk, ne napközben!

A legtöbb felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége, a tinik optimális alvás ideje inkább a 9 órához közelít.

2. Csak szex és más semmi!

Az ágy rendeltetésszerűen alvásra és lepedőakrobatikára lett kitalálva.. nem hiába! Munkát, problémát és játékot (kivéve a huncutkodást) ne vigyél az ágyba!

3. Mindig ugyanakkor!

A rendszeresség az élet minden területén hasznos. Így van ez az alvással is. Próbálj meg ugyanabban az időben lefeküdni minden este és felkelni minden reggel. A hétvégék se legyenek kivételek. Ha a szervezeted egy bizonyos ritmust követ, akkor jóval könnyebben vehetőek a hétköznapok akadályai.

4. Bárányról, bárányra szenderedj!

Ha tudod, hogy valamelyik nap hamarabb kell felkelned, akkor pihenj előre. Ezt is csak szépen fokozatosan! Ha a szervezeted megszokta, hogy egy bizonyos időpontban fekszel le, akkor nem tudsz csak úgy elaludni órákkal korábban. Minden nap 15-30 perccel hamarabb térj nyugovóra, így egyszerűbben kukorékolsz majd hajnalban.

5. Álmatlan éjszakák a báránygyilkosoknak!

Vannak akik kákabelüknek és rossz étkezési szokásaiknak köszönhetően nem tudnak elaludni. 2-3 órával alvás előtt már ne egyél, még ha fenséges bárány comb is a menü. Gondolj bele, mivel ugrálnak majd szegény barik az esti bárányszámolgatás közben?

alvas_álom

6. Mozogd kipihentre magad!

Napi 30 perc mozgás a kívánt testsúly eléréséhez és az alvás minőségének javulásához is hozzájárul. Az aerob típusú gyakorlatok a leghatékonyabbak. Ám kerüld a mozgást lefekvés előtt 3 órával.

7. Random szundi: stop!

Egy késő délutáni szieszta bár jól eshet, de este áloműző lehet. Ha viszont sziesztázol – mert megteheted – akkor mindig szundikálj délután. Így szervezeted hozzászoktatod ehhez a ritmushoz.

8. Alvás előtti rituálék

Egy nagy bögre meleg kakaó, egy csésze kamilla tea jót tesz testnek és bendőnek. Ám az esetleges éjszakai wc látogatás miatt, csak mértékkel pityizálj alvás előtt! Viszont egy kád meleg fürdővel vagy nyugtató dallamokkal is felkészítheted magad a pizsama időre.

9. Egy pohárka álmatlanság

Egy-két pohár jókedv okozhat forgolódást este. Elaludni könnyebb ittasan, de ami könnyű, az nem biztos, hogy jó is. A legmélyebb álmaidat zavarhatja meg az alkohol.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.