Álmodj illatosat, ne szagosat!

Léteznek rózsás álmok, ez az alvókörnyezetünk illatától függ, ám szagos álmok is előfordulhatnak, ha kellemetlen szagú helyen szenderedünk el! Álmodj inkább illatosat! De hogyan?

Álmodjunk!

Az alvás közben érzett kellemes illatok kellemes álmokat hozhatnak, a rossz szagok pedig rossz álmokat. Egy jó illatú hálószoba kellemes álmokat hozhat, egy dohos ágynemű rossz álmokat eredményezhet. Ezeket a megállapításokat egy német tanulmányban írták le, amelyben egy kellemes illatot (rózsa), egy kellemetlent (rothadt tojás), illetve egy közömbös szagot fújtak be egy alváslaborba, ahol 15 egészséges fiatal nő aludt.

alvas

Amikor a nők beléptek a REM alvásba, a kutatók felébresztették őket, és megkérdezték, milyen gondolataik voltak, mielőtt felébredtek. A nők leírták az álmukat és értékelték, mennyire voltak ezek az álmok pozitívak vagy negatívak.

A nők akkor számoltak be több pozitív álomról, mikor rózsaillatot éreztek alvás közben, még több negatív álmuk volt, amikor a rothadt tojás szagát szívták be. A szag típusa nem befolyásolta sem az álom hosszát, sem azt, hogy mennyire volt bizarr az álom.

,,Érdekes volna annak vizsgálata, hogy mennyire befolyásolja a szag alvás közben a rémálmok megjelenését.” – mondják a kutatók, közöttük Michael Schredl, PhD, a Mannheimi Központi Mentális Egészségközpont alváslaboratóriumának munkatársa. Eredményeiket a Chicagóban rendezett Amerikai Fül-Orr-Gégészeti, Fej- és Nyaksebészeti Akadémia éves találkozóján mutatták be.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.