Álomkategorizálás – mit jelent az álmod?

Az álmok hiába tűnnek változatosnak, valamennyit be lehet kategorizálni az öt legalapvetőbb csoportba.

Még ha úgy is ébredtél fel, hogy ez volt életed egyik legkülönösebb álma, az álmok elemzésével foglalkozó szakértő számára nem jelentene nehézséget bekategorizálni a furcsának tűnő, de teljesen megszokott éjszakai vízióidat sem.

Intenzív érzelmek

Az egyik legjellemzőbb az álmokra az erőteljes érzelmi töltet. Teljesen valóságosan élünk meg fájdalmat vagy mélységesen rémisztő eseményeket, mint a menekülés vagy támadás. Egyik pillanatról a másikra kerülhetünk kínos helyzetbe, például nyilvános helyeken meztelenül jelenünk meg. Bizonyos esetekben ezek az érzelmeket olyan intenzíven éljük át, hogy megszakítják az álmokat és levegő után kapkodva, verejtékezve, hirtelen felriadunk.

alvas4804

Kusza események sorozata

Logikátlan és a valóságban teljes mértékben kivitelezhetetlen események láncolata, melyek az álom alatt cseppet sem tűnnek különösnek. A fizika törvényeit megszegő tettek és különleges képességek birtokába kerülhetünk. Képesek vagyunk utazni az időben, repülni vagy teleportálni.

A furcsa normális

Beszélő állatok, szupererő, bizarr lények, tárgyak és események, melyeken nem lepődünk meg, sőt valóságosnak és érthetőnek érzékeljük. Ébredés követően viszont képtelenek vagyunk felidézni az álom tartalmát, ami nyitott szemmel már követhetetlenül kusza.

Elveszett képességek

A mozgásszervi problémát és érzékszervi zavarokat gyakran élünk át álmainkban. Nem vagyunk képesek járni, fogni, vagy zuhanunk, anélkül, hogy tennénk ellene. Hasonló furcsa eseményeket élünk meg a zavart álmok alatt, de többnyire tisztában vagyunk abnormális jellegegükkel. Néha épp ez a tény okozza a hirtelen ébredést.

arc49

Ébredés utáni amnézia

Az álmokkal foglalkozó szakértők elmondása alapján az emberek 95 %-a közvetlenül az ébredés után sem képes felidézni az álmában átélt eseményeket. Ez pedig rendkívül megnehezíti a munkájukat és álmaink feltérképezését.

A történelem során számtalan gondolkodó és tudós foglalkozott az álmok világával. Napjainkban a tudomány több területe igyekszik behatóan megismerni és leírni az álmokat, ezért folyamatos kutatásoknak veti alá a témát. Ennek köszönhetően gyorsan frissül az információink száma az álmokkal kapcsolatban.

Forrás: https://napidoktor.hu/