A szépítő szőlő és a gyógyító bor titka

Ápold a tested szőlővel! Ha szeretnéd bőrödet megfiatalítani, a szőlő kincsnek bizonyul: akár nassolod, akár krém vagy olaj formájában használod, csodát művel a bőröddel.

Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek kisimítják a ráncokat, védik a bőrt, és ráadásul még karcsúsítanak is.

A mag titka

A Bordeaux-i Egyetem kutatói felismerték, hogy a szőlőmag természetes anyagai különösen hatásosak az idő előtti öregedést okozó szabad gyökök ellen: szabályozzák a sejtek vérrel való ellátását, feszesítik a kollagénrostokat, és lassítják a bőr puhaságáért felelős savak leépülését. A szőlőmag szuperhatékony a ráncok ellen!

szolo7

Simító gyümölcssav

A szőlő húsa igen sok gyümölcssavat tartalmaz, amely turbósebességgel újítja meg a bőrsejteket. Az elhalt hámsejtek gyorsan leválnak, és helyet adnak a friss bőrnek, amitől az arc feszessé válik, megfiatalodik. A zsenge szőlő húsa még a legérzékenyebb bőrűeknek is bátran ajánlható.

Levélfürdő narancsbőrre

Mivel a gyümölcs és a levél beindítja az anyagcserét, a méreganyagok nem raktározódnak, hanem gyorsan távoznak a nyirokutakon, és feszesítik a bőrt. Készíts karcsúsító, feszesítő szőlőlevélfürdőt, amely a bőrt megnyugtatja és megvédi a kiszáradástól!

Moss meg 50 szőlőlevelet, tedd egy kád 38 °C-os vízbe, s várd meg, amíg az értékes hatóanyagok kioldódnak. Mártózz meg a vízben, majd bőrödet masszírozd át szőlőmagolajat tartalmazó testápolóval.

Méregtelenítés és böjt

Egy napig ne egyél egyebet, mint 2 kg szőlőt. A gyümölcssavak és a ballasztanyagok kitisztítják a beleket, erősítik a vesét és a májat, megfiatalítják a bőrt.

A méregtelenítésnél intenzívebb hatású a szőlőböjt: 3 filter zsurló- és csipkebogyóteát önts le 0,5 l langyos vízzel, 5 percig hagyd állni, majd szűrd le. A teát keverd össze 1 l, fele-fele arányban piros, illetve fehér szőlőből készült szőlőlével. Óránként kortyolj el belőle egy-egy pohárral, és egész napra elosztva igyál meg hozzá 1 l ásványvizet.

szolo7

A régi orosz közmondásra miszerint "a leves után hajts föl egy pohár bort, egy rubellel rövidíted meg a doktort!" – ma már koccintanak a szakemberek is, akik komoly egészségjavító hatást tulajdonítanak a mérsékelt borfogyasztásnak.

Mindenre jó?

Walter Willet amerikai táplálkozáskutató azt állítja, hogy napi egy-két pohár bor elfogyasztása 30-40 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek okozta halál veszélyét. A Howard Egyetem klinikájának munkatársai szerint a mérsékelt borivókat kevésbé fenyegeti a sárgafolt-elfajulás, az az időskori állapot, amely akár vaksághoz is vezethet.

A kutatások során kiderült, hogy absztinens társaikénál erősebb a csontozata azoknak a változókoron túljutott nőknek, akik naponta megisznak egy-két pohár bort, de ezzel csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának és az epekő képződésének a veszélye is.

Hogyan hat?

Az alkohol tágítja a verőereket, ezáltal javítja a vérkeringést, márpedig a szívinfarktust általában az okozza, hogy egy vérrög elzárja az oxigént szállító vér útját a szívizmot ellátó érben. A mértéktartó borfogyasztás emeli a HDL-koleszterin szintjét (ez segít megszabadítani a szervezetet az érelmeszesedést okozó koleszterintől), a különösen a vörösborban bőven megtalálható antioxidánsok pedig gátolják az LDL-koleszterin oxidációját (ez a folyamat károsítja az érfalakat).

bor45

Csodareceptek

Rózsaszín felhő arcmaszk:

1 evőkanál piros szőlőlevet keverj össze 1 evőkanál mézzel, kevés olívaolajjal és 1 evőkanál liszttel. Kend az arcodra, és 20 perc elteltével mosd le.

Gyümölcsös arcradír:

bor_doboz_jpg43 szem szőlőt törj össze villával, és adj hozzá 1 evőkanál búzakorpát és néhány csepp szőlőlevet. Benedvesített arcodat dörzsöld át vele, majd bő vízzel öblítsd le. Bőrvilágosításra: a szőlőt pépesítsd szederrel (vagy szederkivonattal), és kend az arcodra. Halványítja a szeplőket és a pigmentfoltokat.

Hajhullás ellen:

A szőlőmagolajat masszírozd a fejbőrbe. Hatóanyagai növekedésre serkentik a hajhagymákat.

Édenkert ital:

1 dl fehér szőlőléhez keverj 0,5 dl alma- és 0,5 dl sárgarépalevet, és idd meg. Pillanatokon belül érezheted élénkítő hatását. Kúraszerű alkalmazása porcelánszínűvé varázsolja a bőrt!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.