Veszekedjünk okosan!

Dr. Csides Kata pszichológus arról beszélt a Csaj csajok műsorában, hogy a veszekedésnek milyen formái vannak. Hogyan tudunk „jól” veszekedni?

A veszekedés hátterében számos probléma állhat. A legtöbb veszekedés a legapróbb dolgoktól indul, míg végül hatalmas elefánttá növi ki magát. Bár egy feszült pillanatban nem könnyű tiszta fejjel gondolkodni, mégis, ha egy nézeteltérés kellős közepén meg tudjuk őrizni a hideg vérünket, akkor lehet, hogy meglátjuk a probléma valódi okát. Így könnyebben tudjuk orvosolni azt.

Tipikus esete ennek a párkapcsolatban kialakult összezörrenések, amiknek a hátterében néha komoly okok állnak. Előfordulhat, hogy türelmetlenül reagálunk egy olyan szituációban, amikor párunk nem törli meg a lábát, mielőtt belép a tisztára mosott szobába. Ekkora az első, hirtelen jött reakció az lehet, hogy a koszos cipő miatt kezdünk pörölni vele. Holott lehet, az igazi baj inkább az, hogy úgy érezzük, párunk keveset foglalkozik velünk. A figyelmetlensége miatt őrlődünk nap, mint nap, és talán nem szólunk arról, hogy valami bánt minket. Aztán egy napon történik egy jelentéktelen apróság, és robban a bomba. Párunk persze nem érti, hogy egy cipő miatt, hogy alakulhat ki ekkora perpatvar. A veszekedések nagy százalékában a rossz kommunikáció okozza a bajt.

Dr. Csides Kata pszichológus egy új szemszögből világít rá, hogyan lehet rendezni a nézeteltéréseket: „humorérzékkel nagyon sokat lehet segíteni a problémákon. Ha agresszivitás helyett megpróbálunk viccesen közelíteni, akkor lehet, hogy sokkal jobb eredményeket érünk el.”

A komoly veszekedések sajnos néha velejárói egy párkapcsolatnak. Ekkor azonban különösen figyelnünk kell arra, hogy semmiképpen ne használjunk durva szavakat, ne sértegessük a másikat.

„Ne tegyünk megjegyzést a személyiségére, az érzelmeire, vagy a családjára, mert ezek már durva sértéssé nőhetik ki magukat. Sokkal előnyösebbek, az „én” szócskával kezdőd mondatok, például, „én azt gondolom, hogy”, „én azt figyeltem meg”, „én úgy olvastam, úgy tudom, hogy”. – figyelmeztet a szakértő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.