Bankoljuk a gyerek vérét – a köldökzsinórvér levétel

Dr. Nagy Zsolt genetikus elmagyarázta a Csak csajok műsorában, hogy mire jó a köldökzsinórvér levétele, és mire lehet felhasználni.

Fehér-világoskék színű megcsavarodott cső, mely a várandós állapot ötödik hetétől az életet jelenti a magzat számára. Miért nélkülözhetetlen, mi a szerepe, és milyen veszélyeket okozhat a köldökzsinór?

Mire való a köldökzsinór?

A köldökzsinóron keresztül jut az éltető táplálékhoz és levegőhöz a magzat. Valójában a babát és a méhlepényt köti össze, a méhlepény maga van összeköttetésben az anya szervezetével. Ez a csőszerű szerkezet a növekedése során tengelye körül többször megcsavarodik.

A benne futó két artéria és egy véna segítségével feszesen marad, megkönnyítve a tápanyag áramlását, illetve a salakanyag távozását. A köldökzsinórvérből őssejt nyerhető, mely egyre fontosabb szerepet tölt be életünkben az orvostudomány rohamos fejlődésének köszönhetően.

Milyen bankba kell vinni?

„Már hosszú évek óta elérhető egy olyan szolgáltatás, amely során a szülés folyamata után őssejteket lehet levenni a köldökzsinórból és ezt tárolják.” – magyarázza Dr. Nagy Zsolt genetikus – „Magyarországon és Európán belül is több olyan cég van, ami arra szakosodott, hogy megszervezi az őssejt levétel folyamatát majd elszállítják egy tároló helyre. Ezt nevezik banknak.”

Miért érdemes levetetni a vért

Az elsődleges előny, hogy a levett vér tartalmaz őssejteket, amelyek adott hatásra, előkészítésre bármely más sejtté, sejtszövetté át tudnak alakulni. Tehát olyan beavatkozásoknál használják, ahol regenerálni kell.

Mivel jelenleg az őssejtterápiák alkalmazása nem érhető el széles körbe, és mivel még kutatási fázisban van ez a fajta gyógyítási módszer, a köldökzsinórvér levétele egyfajta biztosítékként szolgálhat a jövőre nézve.

Forrás: