Lefagy mindenünk?

Dr Páldy Anna az ÁNTSZ Országos Közegészségügyi Intézetének főigazgató helyettese elmondta Csak csajok műsorában, hogy mit tehetünk a hideg ellen.

Sajnos kis országunkban nem nagyon vagyunk hozzászokva, ezekhez a nagy hidegekhez, és nem is öltözünk úgy, hogy teljesen védve legyünk. A ruha alól kilógó testrészeink nem csak nagyon fáznak, de enyhe fagysérüléseket is el tudunk szenvedni – kezdi Dr. Páldy Anna.

„Az nem jó, ha ilyen nagy hidegben sálat teszünk az orrunk elé, mert a kilehelt pára lecsapódik a sálra és egy jeges réteg alakul ki.” – magyarázza Dr. Páldy Anna – „Az a legjobb, ha száraz, meleg kesztyűvel óvatosan dörzsöljük az orrunkat.”

Mi is az a fagyhalál?

„A fagysérülések első tünete, hogy az orrunk, a fülünk elkezd fehéredni.– folytatja Dr. Páldy Anna – „Ha már azt érezzük, hogy érzéketlen, vagyis ha odanyúlunk és megfogjuk az orrunkat és idegen test érzetet érzünk, az már komoly baj.”

A köztudatban mindenkire azt mondják, hogy megfagyott, aki a hideg miatt lelte halálát. Lényegében ez így helytelen, hisz a halál oka ilyenkor szinte mindig a kihűlés vagyis a hipothermia. Az emberi testhőmérséklet átlagosan 36 Cº, ha ez 26 Cº alá csökken akkor beáll a halál. Kevesen tudják, hogy még 10-15 Cº is kihűlhetünk. A „fagyhalálhoz” ugyanis nem szükséges, hogy a külső hőmérséklet fagypont körüli, az alatti legyen.

Kihűlési fokozatok

A kihűlésnek négy fokozatát különböztetjük meg. Az elsőfokú kihűléskor a testhőmérsékletünk 36-34 Cº. Ilyenkor halvány szín a bőrűnk színe, reszketünk, de még éber a tudatunk, a légzésünk gyors, magas a pulzusunk.

A második fokozat alkalmával a testhőmérsékletünk 34-30 Cº körül van. Ekkor már álmosak vagyunk, ólmos fáradtsággal küzdünk, a fájdalomérzékelés megszűnik. Légzésünk is megváltozik lassúvá, szabálytalanná válik, pulzusunk is lassul.

fagyas5

Az harmadfokú kihűléskor a testhőmérsékletünk 30-27 Cº. Ekkor már az eszméletvesztés következik, lelassul majd kitágul a pupillánk. A legnagyobb gond, hogy alig érzékelhető a pulzusunk és kimaradozik a légzésünk is.

A negyedik fokozatkor a testhőmérsékletünk 26 Cº alá esik. Itt már „csak” egyfajta tünettel számolhatunk. A légzésünk és a vérkeringésünk összeomlik. Beáll a halál.

Egy kis anatómia

A hidegben az erek keresztmetszete csökken, és lezárja a bőrben futó vérereket. Ez egy védekezési mechanizmus, mert a szervezetünk így minimalizálja a test hőleadását. Ez, a velünk született szabályzó rendszer biztosítja, hogy belső szerveink, agyunk megfelelő hőmérsékletű vért, táplálékot kapjon. Nagy hidegben a végtagjainkba minimális meleg vér jut, és ilyenkor könnyen megfagyhat a kezünk, a lábujjaink, a fülünk.

Forrás: