Ételek, italok influenza ellen!

Az influenza szezonban egyértelmű: távol kell maradnunk a köhögő, tüsszögő emberektől. Nem árt sokszor kezet mosni, vitaminokat enni. De mit tehetünk még megelőzésképpen?

Nemcsak a beteg emberek társaságát érdemes kerülni influenza-szezonban, valamint ügyelni az alapos kézmosásra. Szakemberek szerint a megfelelő táplálkozással ugyancsak megelőzhetjük a betegséget, vagy enyhíthetjük a tüneteket.

Régóta nem titok, hogy a megfelelően táplált emberek kevésbé kapnak el fertőzéseket, mint akik hiányosan táplálkoznak. Az immunrendszernek különféle tápanyagokra van szüksége, hogy erős és működőképes legyen. Bizonyos ételek segítenek immunrendszerünk felpörgetésében akkor is, ha nincsenek tápanyag-hiányosságaink.

Az alap, ami szükséges a kór megelőzéséhez: lehetőleg kerüljük az édes, cukros italokat és a gyorséttermi ételeket. Mit érdemes ellenben fogyasztanunk az influenza-szezonban?

Reggelire például zsírszegény sajtot, pirított teljes kiőrlésű kenyeret és rántottát. Alacsony zsírtartalmú tejet vagy zsírszegény szójatejet, amelyek D-vitamint tartalmaznak. Jó tesz a megelőzés érdekében a smoothie, fagyasztott, édesítés nélküli eperrel, banánnal, egy evőkanál lenmaggal, probiotikus joghurttal. Fogyaszthatunk zabkását alacsony zsírtartalmú tejjel vagy light szójatejjel, lenmaggal, dióval, vagy pekándióval és fagyasztott áfonyával. Hozzá kávé vagy zöld/fekete tea dukál.
Reggeliként szolgálhat influenza-szezonban egy tál mazsola, vagy egyéb, vasban és D-vitaminban gazdag teljes kiőrlésű gabona, zsírszegény tej vagy szójatej, szójaalapú kolbász, kávé vagy tea. Spenótos és gombás rántotta, Omega-3-ban gazdag tojással, teljes kiőrlésű kenyérrel és zsírszegény tejjel. Teljes kiőrlésű gofri, repceolajjal, fahéjas forró almával és teával vagy kávéval.

Ebédre a betegség megelőzése érdekében fogyasszunk frissen sült pulykát, avokádós szendvicset (teljes kiőrlésű kenyérrel), sárgadinnye kockát, forró zöld teát. Roston csirkemell szendvicset salátával, hagymával, paradicsommal, vagy teljes kiőrlésű zsemlét zöld szójababbal (edamame), barbecue szósszal, meleg zöld teával. Jöhet a babos burrito teljes kiőrlésű tortillával, fekete vagy pinto babbal, zsírszegény sajttal, vágott paradicsommal és hagymával.

A friss mangó, papaya, vagy sárgadinnye is hasznos, zöld teával. Akárcsak a grillezett sajtos szendvics, persze teljes kiőrlésű kenyérrel és zsírszegény sajttal, hagymaleves és egy csésze szőlő. Gyümölcs- és sajttál, teljes kiőrlésű bagettel. A gyümölcs lehet szeletelt alma, dinnye vagy eper is. Együnk teljes kiőrlésű tészta salátát, dióval, brokkolival, paradicsommal, zöld olívabogyóval, olasz öntettel (olívaolajos). Fogyasszunk körteszeleteket zsírszegény sajttal, valamint egy pohár zsírszegény tejjel.

Vacsorára remek választás a spenót saláta, a grillezett lazac áfonyával, ecetes öntettel, vagy repceolajjal, meleg zöldséglevessel. Együnk chilit extra sovány hússal és sült krumplival (héjában), spenótot vagy római salátát, körtével és dióval, málnaecettel és repceolajjal. Gombás-fokhagymás mártással készült spagettit vagy teljes kiőrlésű spagetti tésztát párolt karfiollal és egy pohár zsírszegény tejjel. Jöhet a sült laposhal, reszelt káposztával és pirított paprikával és hagymával, mangó vagy paradicsom szósszal. A csirkés-fekete babos, zöldséges quesadilla, paradicsommal és mangó salátával, valamint gyümölcsös joghurttal. Serpenyős rostélyos, sülve vagy lassú tűzön főzve, fokhagyma gerezddel, sárgarépával és krumplival.

qfc8k5qe3

Végezetül néhány dolog, amit az influenza megelőzéshez az étrendhez érdemes tudni: a teljes kiőrlésű gabona és a lazac szelént tartalmaz, amely szükséges az erős immunrendszerhez. A spenót folsavat, A és C vitamint, a dinnye szintén A és C vitamint, az avokádó folsavat tartalmaz. Az áfonya ugyancsak C-vitaminban gazdag.

A zöld tea fogyasztását a tüdőgyulladás lehetőségének csökkentéséhez kötik a japánok. A repceolaj Omega3-zsírsavat tartalmaz, amely ugyancsak a tüdőgyulladás előfordulásának valószínűségét csökkenti. A vörös hús, a csirke és a szójabab tele van vassal és cinkkel. A krumpli szintén tartalmaz vasat és C vitamint. Fontos antioxidánsok vannak az eperben, paradicsomban, zöld salátában. Omega-3 pedig a lenmagban, edamame-ben, dióban található. A tejből D-vitaminhoz jutunk. A kávé és a tea pedig a szervezetben antihisztaminként viselkedik. Harcoljunk a táplálkozással az influenza ellen!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.