Bodorrózsával az influenza ellen

Manapság egyre nagyobb teret nyernek a természetes gyógymódok. Nem kivétel az alól az influenza sem. Kürti Éva egészségtan tanár elmondta, miért hasznos a bodorrózsa.

A csipkebogyóról, zsurlkóról és a kamillateáról mindenki hallott, a nagyanyáinktól örökölt praktikákban szinte mindig szerepelt az egyik növény. Viszont számtalan gyógynövény van még ami használ. „Megemlíteném a bodorrózsát, hivatalos nevén cistus creticus-t.” – kezdi Kürti Éva egészségtan tanár – „Ez egy mediterrán gyógynövény, aminek nagyon magas a polifenol tartalma.”

Polifenol. Az mi?

A polifenol kémiai anyagok egy csoportja, amelyek megtalálhatók sok gyümölcsben, zöldségben és egyéb növényekben. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök, dió, olajbogyó, tealevelek és a szőlő. Antioxidánsként tartjuk számon.

Kutatások szerint segítenek megelőzni a rákot és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Néhány tanulmány azt is megállapította, hogy a polifenolok csökkentik az LDL-koleszterin, azaz a „rossz” koleszterin szintet a szervezetben.

„De nagyon fontos, hogy ennek a növénynek (bodorrózsát a szerk.) van egy nagyon erős vírusellenes hatása.” – folytatja Kürti Éva – „Laboratóriumi körülmények között tesztelték, és kiderült, hogy úgynevezett neuraminidáz gátló hatással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a vírusok felszínén van egy fehérje, amire szükség van a szaporodásukhoz.” A legkorszerűbb vírusellenes szerek is ezt a fehérjét célozzák meg, ennek a gátlását. Ha ennek a működését csökkentjük akkor nem tud a vírus szaporodni.

Neuraminidáz. Az mi?

A neuraminidáz enzimek olyan enzimek, amelyek megszakítják a neuraminsav glükozid kötéseit. A legismertebb neuraminidáz a vírus-neuraminidáz, az influenza megelőzésére kifejlesztett gyógyszerek egyik fő célpontja. A sejthártyában található bizonyos neuraminsavtartalmú vegyületek bontásával a vírus bejutását segíti a sejtplazmába.

bodorrozsa

Háromdimenziós struktúráját 1983-ban fejtették meg, és ez volt az az áttörés, ami lehetővé tette az influenzavírus-ellenes neuraminidáz-gátló gyógyszerek kifejlesztését.

A többi vírusra is jó a bodorrózsa

Nagyon kevesen tudják, hogy a nátha is egy vírus, ami a legyengült szervezetet meg tudja támadni. Sokszor megfázunk, legyengülünk, ami tökéletes táptalaja a nátha kialakulásának. A bodorrózsa a náthavírusra is hat. Azért kell kiemelni az influenzát, mert ez egy veszélyesebb megbetegedés. Ugyanakkor az egyszerű torokfájást, a mandulagyulladást is okozhatja vírusfertőzés.

Forrás: