Jaj, kihagy a szívem!

A szívritmus zavarnak két fajtája van, de nem minden rendellenes szívműködés oka ez a zavar. Prof. Dr. Jánosi András kardiológus segített eligazodni a szívügyekben.

„A szívritmuszavar egy szubjektív érzés, aminek a pontos meghatározása csak EKG-val lehetséges.” – magyarázza Prof. Dr. Jánosi András kardiológus – „Van olyan ember, aki semmit sem érez belőle, és sokan vannak akik megérzik.”

Hogy is van ez fizikailag?

A szív négy szívüregből áll. A felső kettő a két pitvar, az alsó kettő pedig a két kamra. Minden egyes szívösszehúzódás – melyek egyébként a jobb pitvar egy speciális sejtcsoportjának elektromos impulzusainak hatására indulnak ki – esetében valójában két szívverés történik. Az egyik a pitvar, a másik pedig a kamra által.

Ezen ütések segítségével a szív egy perc alatt nagyjából öt liter vért keringet a szervezetben. Szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha az előbb említett rendszeres szívtevékenység valamilyen módon eltér a normálistól. Mindegy, hogy az eltérés pontosan mit jelent – gyorsabb vagy lassabb szívverést -, minden esetben ebbe a betegségkategóriába tartozik.

Téves riasztások?

Szinte minden ember érez legalább egyszer furcsa szívműködést, mely vagy heves szívdobogások, vagy pedig túl erős, de lassú szívdobbanások formájában jelentkezik. Ez utóbbi esetében szó sincs arról, hogy a szív kihagyna egy-egy ütést. Azért érezhetjük így, mert az első szívverés túl gyenge ahhoz, hogy elegendő vért pumpáljon az erekbe, ezért a második természetellenes erővel érkezik.

A két szívverés közt eltelt időt és a gyenge szívverést lehet úgy érzékelni, mintha kimaradna egy-egy ütése a szívnek. A szívritmuszavar tünetei: ha szívritmusunk csak néha-néha furcsa, és ez a furcsa állapot nem bizonyul tartósnak, akkor nincs miért aggódnunk. Testmozgásra, hirtelen légszomjra vagy akár izgalomra is változhat a szívverés, de ettől még semmilyen panaszt nem fogunk tapasztalni.

„A szapora szívverés és a szívritmuszavar két különböző dolog.” – magyarázza Jánosi professzor – „Szapora szívverés izgalom, terhelés, alkoholfogyasztás, dohányzás következtében jön létre.”

A szívritmuszavarnak két fajtája van

Tachycardia, ami kórosan magas szívfrekvencia, mely az alábbi tünetekkel járhat: nyaki erek erős lüktetése, szív kalapálása, össze-vissza verés érzése, kellemetlen mellkasi érzés, ájulásérzés, gyengeség, szédülés, fülcsengés, hányinger, hányás, kéz- és lábzsibbadás, bizsergés, zavartság, légszomj.

Bradycardia, ami kórosan alacsony szívfrekvencia, mely az alábbi tünetekkel járhat: fáradtság, légszomj, szédülés vagy ájulásérzés. Attól függetlenül, hogy tünetei már önmagukban sem bizonyulnak a legkellemesebbnek, nem csak ezzel kell számolnia annak, aki kezeletlenül hagyja szívritmuszavarát. A szív rendellenes működése ugyanis hirtelen szívmegálláshoz vezethet.

Forrás: