3 reggeli szokás, amely károsítja a fogakat

Dr. Schatz Balázs fogszakorvos a fogainkat károsító ételekről és szokásokról beszélt a Csak Csajok műsorában.

Túl korai fogmosás

Ha nem várunk elegendő időt a fogmosással egy savas reggeli étel elfogyasztását követően, úgy nagy valószínűséggel fogaink elszíneződésével kell számolnunk. A savas étel elfogyasztását követően a száj Ph-ja pozitív irányba tolódik és a fogzománc felpuhul. Ez leginkább rendszeres savas ételfogyasztás és az ezt követően rögtön ”elkövetett”, ebben az esetben fogkárosító fogmosás során fordul elő.

Vigyáznunk kell a reggeli narancslével, a kávéval és a citromos teával, de a zöldségek, mint a paradicsom is hasonló gondokat okozhatnak a későbbiekben. Dr. Schatz Balázs fogszakorvos 1 óra elteltével ajánlja a fogmosást savas étel illetve italfogyasztást követően.

Kenyérfogyasztás

Minden savas étel és ital károsítja a fogakat, és a legtöbbször azok is, amik beleragadnak a fogak közötti résekbe, például az ártatlannak tűnő kenyér. A fehér és egyéb bolti kenyerek elkészítéséhez még mindig használnak cukrot. A cukrok – pl. a tészták, a kenyér, a sült húsok készítésénél – a fehérjék és cukrok között melegítés hatására lezajló ún. Maillard reakció révén is befolyásolják az étel színét, ízét, illatát, de emellett fogainknak is ártanak. Dr. Schatz Balázs elmondása szerint a kenyérhéj (természetesen cukor hozzáadása nélkül készített kenyérből) viszont igen jótékony hatással lehet fogsorunk egészségére.

Dohányzás

A dohányosok számára szinte automatikus a reggeli kávé melle elszívott cigaretta. Ám ez az egész szervezetünkre is káros szenvedély fogaink szépségét és épségét is veszélyezteti. Egy dohányzó ember esetében szinte elkerülhetetlen a fogak elszíneződése, a kátrány okozta fogkő kialakulása, a szájszag, de bekövetkezhet súlyos nyálkahártya elváltozás és akár fogínysorvadás is. A cigaretta gyengíti az immunrendszert, csökkenti a fogíny tapadását és valószínűbb a fogágy-betegség kialakulása.

Ha már kialakult betegségről van szó, legyen az fogágy-betegség, vagy bármilyen más fogászati eredetű megbetegedés, sokkal nehezebben gyógyul meg dohányos embernél. Fontos megjegyezni, hogy a dohányzás nemcsak a saját fogakat, hanem a fogpótlásokat is veszélyezteti. A hidak élettartama csökken, mert meglazulhatnak a pillérfogak a dohányzásból kifolyólag.

Forrás: