500 euróért megtudhatjuk, hogy meddig élhetünk?

A telomér élethossz teóriájára építve 500 eurós tesztet terveznek piacra dobni, mellyel megállapíthatjuk biológiai korunkat és génjeinkbe programozott élethosszunkat.

Egy vérteszt segítségével megtudhatjuk, hogy mennyire gyorsan öregszünk a teloméreink által meghatározott biológiai korunkhoz viszonyítottan. A telomér hossza a biológiai életkor indikátora, az életkor növekedésével ugyanis a telomér lerövidül.

De mi az a telomér?

A telomér (vagy teloméra) régió gyakorlatilag olyan, mint a cipőfűző végét védő műanyag borítás. Ahogy a műanyag rész kopik, rövidül, úgy válik egyre nehézkesebbé mindennapi cipőfűzési procedúránk. Így van ez a telomérnál is, mely a DNS kromoszómák végén található. Az évek múlásával a telomér megrövidül, így a sejt elkezd öregedni, végül az élettel együtt a sejt is elpusztul.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a rövidebb teloméra számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozható, mint például a cukorbetegség, a szívbetegségek bizonyos fajtái és maga a korai halál. Vagyis, ha meg tudjuk védeni a telomér hosszát, az lelassíthatja az öregedést.

Genetika és a külső tényezők

Dr. Czeizel Endre szerint is fontos hangsúlyozni, hogy a telomér csupán a biológiai élethosszt mutatja meg. Egy olyan viszonyszámot adhat, mellyel meghatározhatjuk, hogy a jelenlegi káros szenvedélyeinkkel, nyüzsgő életritmusunkkal, mennyivel rövidítjük meg a génjeinkben kódolt éveinket. Mivel a dohányzással, alkoholfogyasztással és a mindennapi stresszel folyamatosan koptatjuk életünk cipőfűzőjét védő teloméreinket. Az orvosgenetikus emiatt ennek a tesztnek leginkább csecsemőkorban látja értelmét, amikor még igen kevés külső tényező befolyásolja a babák egészséges fejlődősét.

Feldolgozható a genetikai halálunk időpontjának információja?

Tari Annamária szerint a mai kor depresszívebb embertípusának, aki mindenben az örök fiatalság kulcsát keresi, egy olyan nagy fokú megterhelést jelentene a teszt által behatárolt ”-tól, -ig” időintervallum, mellyel nagyon nehezen tudna megbirkózni. Eddig ezt a tényt csupán a súlyos, nehezen kezelhető vagy nem kezelhető kórképeknél tudta biztosra mondani az orvostudomány, mely információ a pácienseknek komoly terhet jelentett. Az élet végének időpontja ezekben az esetekben viszont igen közeli volt, így egy egészséges, optimista embernél ez az információ akár egy pozitív jelentőségtartamot is hordozhat magában, amennyiben a telomér teszt hosszú élettartamot jelez.

gen17

Mégis mire jó igazán a telomér teszt?

A telomér teszt a prevenció lényegét erősíti, mivel megmutatja, hogy meddig élhetünk, ha mindent megteszünk egészségünk megőrzése érdekében. Az élethosszunkkal kapcsolatos egészséges kíváncsiság az élet szempontjából is fontos tényező lehet.

Más szempontból viszont ez leginkább talán az életbiztosítással foglalkozó cégeknek jelenthet komoly előnyt, hiszen konkrétabb adatokkal támaszthatják alá becsléseiket.

És ki tudja, talán évtizedünk következő kozmetikai és egészségmegőrző vívmányai a ”telomérvédő” készítmények lesznek.

Forrás: