A szüleimtől lettem asztmás, nem a pollentől…

Az asztmáról mindenki halott, arról viszont kevesen tudnak, hogy ez egy részben örökletes betegség. Dr. Szalai Csaba genetikus és Dr. Uhereczky Gábor gyermek-tüdőgyógyász főorvos beszélt az asztmáról.

Sajnos manapság egyre többet hallhatunk arról, hogy egy kisgyermek elkezd fulladni, nem kap levegőt. Az asztmás esetleg krupos gyermekeknél gyakran tapasztalható ez az ijesztő légszomj. Most különösen figyelni kell ezekre a tünetekre, hiszen az évnek azon szakaszába értünk, amikor az asztmára hajlamosító körülmények megszaporodtak.

Dr. Szalai Csaba tudományos tanácsos és Dr. Uhereczky Gábor gyermek-tüdőgyógyász főorvos egy felettébb érdekes módon közelítették meg az asztmát magát. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy az asztma is az örökletes betegségek közé tartozik vagy sem. Szalai doktor szerint azért nem ennyire egyszerű a kérdés. Az asztma egy poligénes vagy multikfaktoiális betegség, vagyis van egy 40%-os öröklődére és egy 60%-os környezetre visszavezethető oka is.

A műsorvezető Barabás Éva, mint sokan mások, abban a hitben nőtt fel, hogy kinőtte az asztmát. Uhereczky doktor szerint a hörghurutos tünetekkel rendelkező asztmát a gyermekek az iskolába kerülésük idejére már kinövik. Ezeknek a gyermekeknek egy része sajnos fiatal felnőtt korukban újra megbetegedhet. Ez abból is következhet, hogy az asztma különböző fajtái csak egy bizonyos életkorra jellemzőek.

Az egyik legnagyobb tévhit az asztmával kapcsolatban, hogy a gyermeket ilyenkor még a széltől is óvni kell. Nyugodtan sportolhat és csinálhatja amit akar, nem ront a helyzeten, ha úszik egy nagyot, vagy játszik a többiekkel és futkározik az a gyerek.

Egy másik tévhit, hogy az asztma az allergiából fejlődik ki, annak egy súlyosabb következménye, stádiuma. Az asztmát többféleképpen lehet csoportosítni. Az egyik szerint létezik: allergia, allergiás asztma és nem allergiás asztma. A gyermekek 80-90%-a allergiás asztmában szenved, ami felnőtt korra átfordul és nem allergiás asztma válik.

Az orvostudomány az asztma kutatásával is foglalkozik, de ez a fajta megbetegedés nagyon bonyolult. Egyes embereknél több száz faktor vesz részt a betegség kialakulásában. Emiatt a kutatások lassan haladnak. Sok olyan genetikai variációt ismernek már a kutatók, amik hajlamosítanak az asztmára, de ezekhez mindig kell egy bizonyos környezeti tényező is. Például vírusfertőzés, allergia, dohányfüst.

Az nagyon fontos, ha jönnek azok a bizonyos fulladásos rohamok a szülőnek nem szabad pánikba esnie, mert az csak ront a helyzeten. Jelen pillanatban az asztma leghatásosabb ellenszere a gyógyszeres kezelés.

Forrás: