Mi is az a tavaszi fáradtság?

A tavaszi fáradtság fogalomköre nem ismeretlen a napsütéses órák megnövekedésével egyre bágyadtabbá válók számára.

Szili Nóra megszenvedte az óraátállítást, nehezen akklimatizálódik, még akkor is, ha csupán egy órával előrébb kell állítani az időt. Érzi a tavaszi fáradtságot és úgy gondolja, hogy engedni kell a szervezetnek, hogy pihenjen. Ilyenkor ugyanis úgy sem hatékony ez pedig csak dühöt szül és elégedetlenséget.

Hegyi Barbara alszik délután néhány órát. Ha teheti, a színházi próba után lefekszik aludni, így újra indul a nap az esti előadás előtt. Vitaminokkal, táplálék kiegészítőkkel próbálja energetizálni magát.

Dr. Szántó Renáta belgyógyász szerint a tavaszi fáradtságot nem kell megélni, hanem egyszerűen túl kell lépni rajta. A téli fénytelen, hideg időszakot követően tavasszal a kültéri mozgásra, vitamindús táplálkozásra kell helyezni a hangsúlyt. Nem csupán a vitaminhiány a tavaszi fáradtság oka, hiszen az évszakváltás miatt az életritmusunk is megváltozik. Télen jóval többet vagyunk a zárt helyeken, így testünknek meg kell szoknia a téli kevés napfény után a tavaszi napsütéses időszakot. Nem hiába tehát, hogy télen tartalmasabb ételeket eszünk, mivel szervezetünk elraktározza az élelmiszerekből kinyerhető tápanyagokat. Tavasszal kezdődnek a böjtök, a tisztítókúrák, mivel ahogyan a természet és a környezetünk, úgy szervezetünk is megújul. Ekkor jóval hatásosabbak a fogyókúrák, életmódváltási kísérletek, mivel egy belső késztetést érzünk ennek irányába.

Az alvásigényünk megnövekedése az időjárás szeszélyessége, a fronthatás miatt alakulhat ki. Tavaszi fáradtsággal ritkán fordulnak orvoshoz az emberek, ám ugyanakkor általában fáradékonyságra panaszkodnak. Dr. Szántó Renáta minden betegét megvizsgálja, hogy nincs-e a fáradtság mögött valamilyen megbúvó betegség, például vérszegénység, góc. Évente egy szűrővizsgálatot érdemes megcsináltatni, amelyet akár tavasszal is végezhetünk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.