Az alultápláltság megakadályozható, ha minden gyermek jól lakik!

A gyermekek fejlődését nagyban befolyásolja táplálkozásuk. A helytelenül vagy alultáplált gyermekek ezért nehéz helyzetben vannak.

Az alultápláltság nem feltétlen jelent éhezést, ez gyakorlatilag a helytelen táplálkozást jelenti. Miháldy Kinga az Országos Élelmezés- És Táplálkozástudományi Intézet dietetikusának elmondása szerint a helytelen táplálkozást a változatos táplálással küszöbölhetik ki. A megfelelő mennyiségű tejtermék és szénhidrátforrás elengedhetetlen a gyermekek fejlődéséhez. Tévhit, hogy nem egészséges a gyermekek számára a vörös hús, ám a húsokból is a sovány húsokat érdemes a gyermek tányérjára tenni. A legfontosabb talán a sok zöldség és gyümölcsfogyasztás. A mértéktelen sófogyasztást kerülni kell és az egészséges, friss, zöldfűszerek használatára kell tanítani a csöppségeket.

Keleti Andrea odafigyel családja élelmezésére és megadja gyermekeinek mindazt, amire szükségük van. Egy gyermeknek 40-60 dkg gyümölcsre és zöldségre van szüksége naponta. Ehhez a szükséges, egészséges mennyiséghez a reggeli szendvicsbe tett zöldségszeletekkel, az uzsonnához csomagolt almával vagy frissen facsart narancslével, az ebédnél a ragulevesekkel, főzelékfélékkel könnyen megfelelhetünk. A desszerteket érdemes joghurttal, tejtermékekből készíteni és gyümölcsökkel díszíteni. Természetesen az ételek elkészítéséhez használt mennyiségek is beleszámítanak az ajánlott zöldség és gyümölcsmennyiségbe.

Az alultápláltság következményei a gyermek fejlődésében is megmutatkoznak. Testi és szellemi fejlődésükben is alulmaradhatnak a rosszul és alultáplált gyermekek, sőt nehezebben kezelhetőek, problémás magatartásúak lehetnek. Minden szempontból a tápanyaghiány, a vitaminhiány megmutatkozik fejlődésükben. Ezekre a hátrányos helyzetű kistérségekben a tanítóknak is oda kell figyelnie, hiszen meglehet, hogy a problémás gyermek viselkedése a helytelen táplálkozásuknak köszönhető.

Magyarországon ma kb. 200 000 gyermek hiányosan táplálkozik és sok család nem engedheti meg magának, hogy elegendő élelemhez jusson. A Minden Gyerek Lakjon Jól program hozzájárul a hátrányos helyzetű kistérségekben élő családok étkeztetéséhez és egyben a gyermekek fejlődéséhez. A műsorvezetők, a Reggeli napidoktor szakértője és a Való Világ játékosai a program fontosságára hívta fel a figyelmet a Reggeli műsorában.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.