A királyi beszéd is akadozhat

A dadogás egy komplex tünetegyüttes, melynek igen változatos a megjelenési formája, a kezelését pedig nem mindig csupán beszédtréner végzi.

A dadogás multifaktoriális (sok tényező hatására létrejövő) beszédzavar, melynek testi, lelki és testi-lelki okai egyaránt lehetnek. Baracsy Gabi beszédtréner és logopédus szerint a dadogás kialakulása nagymértékben függ a környezettől, de örökletes is lehet. A dadogás milyensége függ a személyiségtől, hiszen ha a dadogó személy neurotikusabb alkat, előfordulhat, hogy dadogva beszél stresszhelyzetben. A dadogók élettani, vegetatív légzése sokszor tökéletes, csupán a beszédlégzésnél merül fel a probléma.

Rengeteg befolyásos és ismert ember dadogott a magánéletben, még ha szereplésre került a sor, a beszédzavara nem jelentkezett. Ennek Baracsy Gabi szakértő szerint rendkívül egyszerű oka van. Van olyan dadogó, aki extrovertált, így a szereplés energiát ad neki, ekkor nem jön elő a dadogása. Ezzel szemben az introvertált személyiségek számára minden közönség előtti megnyilvánulás frusztráló, és emiatt kezd el dadogni egy magánéletben folyamatos beszéddel rendelkező személy.

Ha egy rendes, beszédlégzéshez szükséges levegőt veszünk és megpróbálunk rágörcsölni, nem fog sikerülni. A légzéstechnika azért nagyon fontos, mert relaxált állapotot tud előidézni. Különböző technikái vannak a levegővételnek. Fontos elsajátítani, hogy hogyan támaszkodunk a levegőoszlopra, hogyan artikulálunk, hogy hozzuk le a hangot. A dadogók telefonban is ritkán dadognak.

A dadogásnak sokszor lelki oka van, így a beszédzavar kezelésekor a logopédus sűrűn együttműködik pszichológussal. Komoly vizsgálati eredményeken alapulnak a kezelések, melyek mindenesetben egyénre szabottak. Elmondható, hogy több fiú dadog, mint lány.

Fontos elmondani, hogy gyermekkorban előfordul élettani dadogás, amelyet kinőhet a gyermek. Ezt szakemberekkel, harmonikus környezettel könnyen orvosolni lehet. Lényeges, hogyha beszélünk, akkor tudjuk, hogy mit akarunk mondani.. azaz gondolkodva beszéljünk és beszélve gondolkodjunk.

Forrás: