Válasszuk ki a jó sampont!

A hajmosószerek megvásárlásakor ügyeljünk arra hogy bőrünknek és hajunknak megfelelő mosószert válasszunk,ha csábuljunk el egy illat vagy egy csomagolás láttán.

A zsíros fejbőr és zsíros haj jellemzője a faggyúmirigyek túlműködése (ezért zsírosodik hamarabb a fejbőrünk). A zsíros fejbőrű haj is korpásodhat, ilyenkor a korpa a bőrre és a hajszálakra van tapadva.

Az ilyen típusú fejbőr és haj esetén érdemes olyan sampont használni, amely tartalmaz szalicilsavat vagy kén vegyületeket (pl. szén szulfid). Ilyen esetben két hajmosás között alkalmazhatunk száraz sampont is, így csökkenhetjük a gyakori hajmosást.

Száraz fejbőr és száraz haj erősen alkalmas a korpásodásra illetve a hajtöredezésre. Ha száraz típusú a fejbőrünk és hajunk érdemes olyan sampont választanunk amely tartalmaz tojássárgáját, után zsírozó és nedvesítő anyagot.

Hajmosás után pedig alkalmazzunk balzsamot, krémet esetleg haj olajat is. Hasznos ha néha használunk zsíros vagy olajos hajpakolást.

A normál fejbőr és normál haj nem igényel különösebb gondozást, azonban ha ilyen típusúak vagyunk óvakodjunk a túl tömény vagy az erősen zsírtalanító hatású samponoktól, ugyanis könnyen felborítja a normál élettani viszonyokat. Ennek helyre állítása viszont hosszas folyamat.

Gyermek vagy érzékeny fejbőrűek esetén ajánlatos semleges hatású sampont választani, amely tartalmaz kamilla vagy azulén tartalmú kivonatot.

Új sampon használatakor mindig legyünk türelmesek, ugyanis pár hajmosás után még nem fejti ki hatását, ajánlatos legalább egy flakonnyit elhasználnunk, hogy kellőképpen meg tudjuk ítélni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index