Vastagbélrák megelőzés 6 lépsében 2011-02-09 Mindent a rákról Megosztás: Tweet A vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Néhány egyszerű változtatással kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkenthetjük. 1. Egyen sok zöldséget! Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret! 2. Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket! Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a hot dog, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, míg a bennük található nitrátok pedig karcinogén anyagnak számítanak. 3. Egyen csirkét, vagy pulykát! Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21%-kal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és harminckilenc százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben. A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a brazil dióban, a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják. 4. Fogyasszon több magnéziumot! A kutatók szerint a magnézium negyvenegy százalékkal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található nagyobb mennyiségű magnézium. 5. Egyen több rostot! A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből. 6. Fűszerezzen curry-vel! A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely huszonöt százalékkal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását. Forrás: