Vastagbélrák megelőzés 6 lépsében

A vastagbélrák az egyik legkönnyebben megelőzhető ráktípus. Néhány egyszerű változtatással kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkenthetjük.

1. Egyen sok zöldséget!

Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret!

2. Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket!

Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a hot dog, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, míg a bennük található nitrátok pedig karcinogén anyagnak számítanak.

3. Egyen csirkét, vagy pulykát!

Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21%-kal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és harminckilenc százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben. A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a brazil dióban, a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják.

shutterstock_27191794

4. Fogyasszon több magnéziumot!

A kutatók szerint a magnézium negyvenegy százalékkal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található nagyobb mennyiségű magnézium.

5. Egyen több rostot!

A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal a méreg könnyebben ürül ki a szervezetünkből.

6. Fűszerezzen curry-vel!

A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely huszonöt százalékkal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.