A hasplasztika hatása

Lapos és feszes pocakot műtéttel? Nem csak a felesleg eltávolításáért vállalkozhatunk hasplasztikára. Kinek és mikor ajánlott a beavatkozás?

A plasztikai műtétek egyik gyakran alkalmazott fajtája a hasplasztika. Azok számára, akik elvesztették önbizalmukat a megnyúlt, vagy heges hasbőrük, esetleg az évek alatt felszedett felesleg miatt, és kellemetlenül érzik magukat, nagy segítség lehet a plasztikai beavatkozás.

Kiknek segíthet a hasplasztika?

A plasztikai sebészet nyújtotta esztétikai beavatkozások közé tartozik a hasplasztika. A műtét során nem csak a hasra rakódott zsírpárnák távolíthatóak el, de ugyancsak segítséget jelenthet a hasfalat ért elváltozások megszűntetésénél.

Műtét utáni hegesedés, hirtelen fogyás, vagy elhízás esetén a beavatkozással ismét feszes hasra tehet szert a páciens. A nők többsége nem csak az elhízás következtében, de a szülés utáni elváltozások hatására is gyakran választja a műtéti megoldást.

Gondos kivizsgálás

A hasplasztikára vállalkozó nőknek alapos kivizsgáláson kell átesniük, mely során nem csak szervezetük fizikai állapotának felmérése történik, de jövőbeni terveikről egyaránt be kell számolniuk. A terhességet fontolgató nőknek ugyanis nem ajánlott hasonló műtéten átesni, mivel a komolyabb súlyváltozás és a bőrtágulás befolyásolja a jelenlegi, és a műtét utáni állapotot egyaránt.

Kizáró körülmények

A műtétre nem kerülhet sor, ha a szervezet állapota miatt nagy a komplikációk kialakulásának kockázata! Veszélyeztetheti a műtét sikerességét egy előző műtét utáni hegesedés, valamint a hasfal állapota. Ilyen esetekben a teljes körű kivizsgálás, és a szakorvosi konzultáció elengedhetetlen feltétele a beavatkozásnak.

A műtét menete

A beteg állapotától függően, az operáció eltérő lépésekben zajlik. Általában a több órás műtét a has alsó részén ejtett vágással kezdődik. A vízszintes metszéssel a megereszkedett bőr és azzal együtt a felesleges zsírréteg eltávolítható lesz.

A köldököt a megfelelő helyre kell igazítani, majd a műtét után jelentkező váladék eltávolítására szolgáló ún. drain-csöveket kell behelyezni. A plasztikázás után nyomókötés, vagy fűző viselése javasolt. A varratokat általában két hét után távolítják el, a csövek azonban már a műtétet követő második, harmadik napon kiszedésre kerülnek.

Gyógyulási idő

Hasonlóan más műtéti beavatkozásokhoz, a szövődmények – mint a gyulladás, vagy bevérzés – kialakulása nem zárható ki teljes mértékben. Az egyre nagyobb ütemben fejlődő vizsgálatoknak és technikai eljárásoknak köszönhetően azonban, lényegesen kisebb eséllyel alakul ki komplikáció.

A hasplasztika után a betegnek szigorúan követnie kell orvosa utasításait, és feltétlenül tartózkodnia kell a súlyosabb tárgyak emelésétől! A teljes gyógyulás akár hat hónapig is eltarthat, ami alatt gyakran jelentkezhet húzódó érzés a hasbőrön.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu