A vérsűrűség egyensúlya

A vérünk lehet túl sűrű vagy túl híg, de egyik sem egészséges. Ajánlatos a terápiás tartományon belül maradni.

Ha túl sűrű

Vannak olyan állapotok, amikor a szervezet belső finom szabályozórendszere felborul, és nem tudja a helyzetnek megfelelően tenni a munkáját. Visszatérve a műbillentyűk példájára, – az ilyet a szervezet testidegen anyagként érzékeli, és igyekszik véralvadékkal körbevenni, elszigetelni, megszabadulni, ilyen módon védeni meg a szervezetet az idegen anyagtól. Ha a műbillentyűn véralvadék jön létre, ez veszélyes, hiszen leszakadva fontos szerveknél elzáródást okozhat. A véralvadásgátlók ennek a folyamatnak a megakadályozására szolgálnak. Ez azonban mellékhatásokkal jár, tehát ha véralvadásgátlót szedünk, az azt is jelenti, hogy sérüléseknél nehezebben alvad meg a vérünk,  mesterségesen vérzékennyé válunk.

jpg3

Ha túl híg

Ha túl nagy dózisban szedjük a véralvadásgátlót, az is veszélyes, mert kisebb belső, vagy külső sérülések által elvérezhetünk. Olyan kis, belső sérülésekről van szó, melyeket észre sem vennénk. Ezeknek a mikro-sérüléseknek naponta ki vagyunk téve. Ha csak leugrunk egy lépcsőről, elpattanhat egy hajszálér. Egy nagyobb nyelésnél a falat megkarcolhatja a nyelőcsőt, vagy megsérülhet a gyomor. Megerőltető testhelyzetek okozhatnak kisebb ízületi vérzéseket. Egészséges ember esetében ezeket észre sem vesszük.

Ha azonban a véralvadásgátló tablettákkal mesterségesen gátoljuk a véralvadás folyamatát, akkor ezek az akár napokig tartó mikro-vérzések veszélyessé válhatnak. Eleinte semmit nem érzünk. Azután az érintett szerv beduzzadhat. Majd vérszegénnyé válunk. A megoldás tehát, a véralvadási értékek un. terápiás tartományának elérése és megtartása.

jpg3

Terápiás tartományban maradni

A Coagu Chek készülékkel megmérhető, hogy helyes dózisban kapja-e a beteg a gyógyszert, tehát a terápiás tartományban tud-e maradni. Ha túl sűrű a vérünk, a trombózis, infarktus veszélye fenyeget, ha túl híg, akkor az elvérzés, vérszegénység. A véralvadás ideje nagyon változó lehet, e mellett mutat egy napi, heti, havi ingadozást is, egyéb betegségektől, állapotoktól függően.

1 tesztcsík + 1 csepp vér

A készülék a vércukormérőhöz hasonlóan, egyszerűen működik. Egy tesztcsíkot helyezünk a készülékbe, egy csepp vért veszünk az ujjbegyből, és ellenőrizhetjük az értékeket. Saját terápiás tartományunkat természetesen csakis az orvosunk határozhatja meg, ez betegségenként is változik. Ha eltérő értéket tapasztalunk, konzultálnunk kell a kezelőorvosunkkal. A véralvadási zavarok súlyos egészségügyi zavarnak számítanak, így a folyamatos orvosi ellenőrzés és konzultáció minden esetben szükséges!

Forrás: