Zavart vagyok, segítsetek!

Nagyobb eséllyel kér segítséget, aki többet tud a mentális betegségekről, ami előnyös mert, akik nem kérnek segítséget megnehezítik nem csak saját, de családjuk életét is.

Az egyre szélesebb körű tájékoztatás, a tolerancia, valamint a közösségi támogatás biztosítása mind növelik annak a valószínűségét, hogy a mentális betegségben szenvedők segítséget kérjenek állapotuk javítására – derült ki nemrég egy, a Psychiatric Services című szaklapban megjelent kutatási anyagból.

Sajnos rengetegen vannak olyanok, akik nem kérnek segítséget, ezzel nehezítve saját és családjuk helyzetét és növelve a szociális és anyagi költségeket. A mostani kutatás során a tudósok 1751 felnőttet vizsgáltak meg az Egyesült Királyságból. A résztvevőknek egy sor kérdésre kellett válaszolniuk a mentális betegségekhez való hozzáállásukról és általános tájékozotmentságukról. A kutatók kíváncsiak voltak arra is, a résztvevők kérnének-e segítséget, ha úgy éreznék, valamilyen mentális problémájuk van.

depresszio58

Az eredmények szerint azok a résztvevők, akik segítséget kérnének, nagyobb toleranciával viseltetnek a mentális betegségben szenvedőkkel szemben és támogatják az ilyen emberek közösségi kezelését, vagyis hogy ne elzárt intézményekben történjen a kezelésük. Ezek az emberek általánosságban többet is tudtak a mentális betegségekről és a rendelkezésre álló kezelési módszerekről. Az eredmények szerint a nők nagyobb eséllyel kérnek segítséget és osztják meg problémájukat barátaikkal és családtagjaikkal.

"Úgy tűnik, hogy a mentális betegségekkel kapcsolatos tájékoztatás növelheti annak az esélyét, hogy az ilyen betegségben szenvedők maguktól forduljanak szakemberhez orvosi segítségért" – írják a kutatók. A Dr. Nicolas Rusch (King’s College, London) által vezetett kutatócsoport szakértői szerint a jövőben mindenképp nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségügyi tájékoztatásokra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.