A szeretet és az anyagi javak

A New Hampshire Egyetem kutatásai szerint azok az emberek, akik úgy érzik, szeretik és megbecsülik őket, kevesebb figyelmet szentelnek az anyagi javaknak.

Edward Lemay és kollegái kutatásaik során bizonyították, hogy az interperszonális biztonságban élők sokkal kevesebbre értékelik ingóságaikat, mint azok, akik úgy érzik, nem értékelik és szeretik őket eléggé.

Kísérleteik során a tudósok megkérték az önkéntes résztvevőket, becsüljék meg egy adott tárgy, egy toll vagy egy takaró pénzbeli értékét.

shutterstock_710464572

Azok, akik biztonságban érezték magukat személyes kapcsolataikban, sokkal kevesebbre értékelték a tárgyakat, mint azok, akik úgy érezték nem biztosak személyes kapcsolataik.

"Az embereknek azért fontosak a különböző értéktárgyak, mert biztonságot, védelmet és nyugalmat jelentenek – nyilatkozta Lemay professzor – Ha azonban személyes kapcsolatainkban is megkapjuk ezeket, akkor az értéktárgyak és más anyagi javak leértékelődnek a szemünkben." A kutatók szerint a vizsgálatok eredményeit fel lehetne használni a vásárlási kényszerben szenvedő betegek kezelésében.

shutterstock_241354661

"Ezek a kutatási adatok segíthetnek megérteni, miért ragaszkodnak annyira az emberek a haszontalan és felesleges tárgyakhoz, és miért harcolnak néha egész családok egy-egy értéktelen hagyatéki tárgyon. Az öröklött tárgyak különösen értékesek lehetnek ilyen szempontból, hiszen egy adott személyhez köthetők, aki valaha fontos volt számunkra."

A kutatás részletes leírása a Journal of Experimental Social Psychology című szaklapban olvasható, azonban arról nincs hír, hogy az egyéb befolyásoló tényezőket (mint például azt, hogy az ingatag családi háttérre rendelkezők gyakrabban "munka-alkoholisták") miként küszöbölték ki a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.