Kopaszodás ellen urológia?

A kopaszodás jeleit mutató férfiaknál hasznos az urológiai szűrés, mivel segít azonosítani a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást és az alsó húgyúti tüneteket.

Az eredményekről az Amerikai Urológusok Szövetségének éves gyűlésén, San Franciscóban számoltak be. A kutatók 30 olyan férfit vontak be a vizsgálatba, akik a korai férfias jellegű kopaszodás jeleit mutatták és megmérték a prosztata térfogatát, a vizelet áramlását és értékelték a prosztatával összefüggő tüneteket. Emellett meghatározták a tesztoszteron, a prosztataspecifikus antigén (PSA) és a nemihormon-kötő globulin (SHBG) szintjét is. Az igazoltan prosztatabeteg, illetve az alfa-reduktáz inhibitor és antiandrogén típusú gyógyszereket szedő férfiakat kizárták a vizsgálatból.

kopaszod%25C3%25A1s2

A férfias kopaszodás jeleit mutató férfiak vizeletáramlása csökkent, magasabb pontszámot értek el a prosztatával kapcsolatos tünetskálán, továbbá megnőtt a prosztata térfogata és a PSA szintje is. Ezzel szemben nem találtak jelentős összefüggést az SHBG, az albumin és a tesztoszteronszintek, valamint a kopaszodás között. A szerzők azt feltételezik, hogy a kopaszodás és a húgyúti tünetek összefüggnek a prosztata növekedésével, mindkettő valószínűleg androgénfüggő folyamat.

"A BPH nagyon jól kezelhető, a terápia elmaradása azonban súlyosan befolyásolhatja az életminőséget" – mondta el Dr. Kevin T. McVary, az Amerikai Urológusok Szövetségének szóvivője.- "A tanulmány azt sugallja, hogy a férfias jellegű kopaszodást mutatóknak be kellene számolniuk orvosuknak esetleges húgyúti tüneteikről, hogy megelőző intézkedéseket tehessünk."

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.