Apunak szülés utáni depressziója van

Egy gloucesteri férfit felmentettek hathónapos lánya meggyilkolásának ügyében, miután arra hivatkozott, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett.

Mark Bruton-Young esete miatt címlapokra kerültek az apasággal kapcsolatos problémák. Minden hetedik kismama szenved szülés utáni depressziótól, de az Apasági Intézet szerint minden tizedik újdonsült apukát is érint a betegség. A szülés után 3-6 hónappal éri el csúcsát a búskomorság.

A nőkhöz hasonlóan a férfiak is megszenvedhetik a gyermek érkezésével járó hatalmas változásokat, mondta el az intézet kutatási vezetője, Adrienne Burgess: "A hormonális változás, az alváshiány, a megnövekedett felelősség és az általános stresszhelyzet a férfiakat is legalább annyira érinti, mint a nőket. Ha a partner depressziós, nagyobb valószínűséggel lesz az a férfi is.”

Azok, akik korábban is küzdöttek mentális problémákkal, esélyesebbek a szülés utáni depresszióra is. Az apáknál ez már a terhesség során elkezdődhet, mivel a kapcsolat már akkor elkezd átalakulni. Kirekesztettnek érezhetik magukat, mivel mindenki a kismamát ajnározza. Liz Wise tanácsadó hozzátette:

baba96

„A nők gyakran úgy gondolják, hogy jobban értenek a pelenkacseréhez és az etetéshez. Sokszor kritizálják az apukát, és inkább kiveszik a kezükből a munkát. Az eszükbe sem jut, hogy ezzel mennyire aláássák a férfi önbizalmát, aki végül inkább már fel sem ajánlja a segítségét, a kommunikáció megszűnik, magukba fordulnak.”

Burgess riasztónak tartja, hogy az apákat nem hívják meg a terhesgondozásra. „Mikor a terhesség tényét igazolja az orvos, az apát is be kellene hívnia a rendelőbe. Ezt rendelettel kellene szabályozni. Így a férfi problémáira is fény derülhetne.” A férfiak és nők eltérően reagálnak a negatív hatásokra és érzésekre.

A depressziós férfi megőrül, a nő pedig szomorú lesz. Az apa depressziójára utalhat az is, ha túl sokat kezd inni, gyógyszerekkel tömi magát vagy félrelép. Az ilyen családban felnövő gyermek maga is esélyesebb lesz a későbbi érzelmi és viselkedési zavarokra. A legfontosabb a minél korábbi felismerés és támogatás.

Tanácsadás, pszichoterápia, masszázs és reflexológia segíthet a bajon, továbbá a pihenés, megfelelő táplálkozás, valamint az érzelmek rögzítése egy naplóba. Wise szerint a férfiakat ugyanúgy kellene kezelni, mint a nőket. „Elmondjuk nekik, hogy ez gyakori jelenség, és egyáltalán nem kell magukat szégyellni érte, és annyi információt kapnak, amennyit csak lehetséges.”

Forrás: